A természetes tavakról, köztük a Balatonról kezdeményez népszavazást az MSZP

POLITIKA
2020 július 23., 12:56

A természetes tavakkal, köztük a Balatonnal összefüggésben kezdeményez népszavazást az MSZP három kérdésben – jelentette be Kunhalmi Ágnes, a párt országos választmányának elnöke Fonyódon.

link Forrás

Kunhalmi azt mondta: 2010-ben indult, majd 2016-ban felgyorsult az a folyamat, hogy „az új tőkés burzsoázia, a fideszes oligarchák” elkezdték felvásárolni és „lenyúlni” az egész Balaton-partot, de több más tónál is megfigyelhető ez a folyamat.

A Balaton közös nemzeti kincs, eddig mindenki eljutott annak partjára, de most már egyre inkább az a tendencia, hogy „a kispénzű emberek” kiszorulnak a balatoni pihenőhelyekről – mondta.

Ezt a három kérdést tennék fel a választóknak:

  1. Egyetért-e ön azzal, hogy a természetes tavak melletti, köztulajdonban álló strandokra történő belépésért ne kelljen belépődíjat fizetni?
  2. Egyetért-e ön azzal, hogy az Országgyűlés a természetes tavak melletti köztulajdonban álló strandokra a 2020. augusztus 1-jén fennálló állapothoz képest építési és változtatási tilalmat rendeljen el?
  3. Egyetért-e ön azzal, hogy az Országgyűlés a természetes tavak melletti köztulajdonban álló strandokra elidegenítési és változtatási tilalmat rendeljen el?

Ha a Balaton-parti települések önkormányzatait kár éri, akkor a mindenkori kormánynak a kieső pénzeket a költségvetésből kell pótolnia – mondta Kunhalmi.

Hattyú a parton a zánkai strandon 2020. június 12-én.
photo_camera Hattyú a parton a zánkai strandon 2020. június 12-én. Fotó: Varga György/MTI/MTVA

Az MSZP pár hete aláírásgyűjtésbe is kezdett, hogy felhívja a figyelmet a Balaton problémáira. A cél az, hogy a vitorláskikötők maradjanak köztulajdonban, és a szabadstrandok is maradjanak meg – mondta Kunhalmi Ágnes.