Egy gránát felrobbantásával fenyegetőző autótolvaj túszul ejtett egy rendőrt Ukrajnában

bűnügy
2020 július 23., 11:38

Egy gránát felrobbantásával fenyegetőző autótolvaj túszul ejtett egy rendőrt a kelet-ukrajnai Poltavában – közölték ukrán híradások belügyi forrásokra hivatkozva.

photo_camera Fotó: Sputnik via AFP

Az UNIAN ukrán hírügynökség Anton Herascsenko belügyminiszter-helyettesnek a Facebookon közzétett tájékoztatása alapján arról számolt be, hogy a rendőrök Poltavában egy kocsi önkényes eltulajdonításának gyanúja miatt őrizetbe akarták venni a férfit, mire ő egy gránátot húzott elő, és a felrobbantásával kezdett fenyegetőzni, közben félkézzel elkapta az egyik intézkedő járőrt.

A rendőrök körbekerítették a helyszínt, ami a helyi adminisztratív bíróság épületének közelében volt, és tárgyalást kezdtek a férfival. A rendőrök megállapodtak vele, hogy szabadon kihajthat a városból, ha nem robbantja fel a gránátot. Herascsenko szavai szerint a bűnügyi rendőrség egy ezredesi rangú tisztje önként túsznak jelentkezett a rendőrjárőr helyett, és beült a férfi mellé az autóba. Ezután elhagyták Poltavát Szuprunyivki település felé, a rendőrök pedig követték őt – írta az Ukrajinszka Pravda hírportál.

A később nyilvánosságra került új részletek szerint az autótolvaj átszállt egy másik autóba, amit a rendőrök adtak át neki, és azzal menekül. Az Ukrajinszka Pravda azt írta, a jármű volánjánál a túsza, Vitalij Sijan, a megyei bűnügyi nyomozó osztály vezetője ül. Az autótolvaj azt követeli, hogy mentesüljön a felelősségre vonás alól. Oleh Szinehubov helyi kormányzó elmondta, hogy ezt a hatóságok nem teljesíthetik, és továbbra is üldözik a járművet.

photo_camera Fotó: Sputnik via AFP

Az elkövetőről már nyilvánosságra került, hogy a neve Roman Szkripnik, 32 éves helybeli lakos, aki volt már büntetve lopásért, csalásért és kábítószer-birtoklásért. Egy bírósági határozat szerint június 1-én pénzbírságra ítélték, és egy azonos nevű férfinak egy évre bevonták a jogosítványát kábítószeres járművezetés miatt. Az illető egy helyi lap információja szerint autószerelőként dolgozott nem messze onnan, ahol őrizetbe próbálták venni.

A héten Ukrajnában ez már a második túszejtés. Kedden a nyugat-ukrajnai Luckban ejtette túszul egy busz 13 utasát egy fegyveres férfi, akinél robbanószer is volt. A 44 éves, Makszim Plohojként (Rossz Makszim) bemutatkozó túszejtő, akiről utóbb kiderült, hogy a valódi neve Makszim Krivos, és oroszországi születésű ukrán állampolgár, reggeltől késő estig tartotta a buszban a túszait, majd önként megadta magát, miután Volodimir Zelenszkij ukrán elnök teljesítette egy követelését. Az államfő hajlandó volt közzétenni a Facebook-oldalán egy videót, amin oroszul arra kért mindenkit, hogy nézze meg a 2005-ben készült, Földlakók című amerikai állatvédő dokumentumfilmet. A lucki túszdrámában senki sem sérült meg. (MTI)