Egy szingapúri férfi beismerte, hogy Kínának kémkedett az USA-ban

külföld
2020 július 25., 6:49

Amerikai tisztviselők közölték, hogy a szingapúri Jun Wei Yeo-t (vagy Dickson Yeót) azzal vádolták, hogy az Egyesült Államokban politikai tanácsadás címén valójában információt gyűjtött a kínai hírszerzésnek – írja a BBC. A férfi 2015 és 2019 között tevékenykedett az USA-ban, és elismerte a bűnösségét.

Egy másik ügyben egy kínai kutatót vettek őrizetbe az USA-ban, miután eltitkolta a kapcsolatait a kínai hadsereggel.

Kína az amerikai kormány utasításának megfelelően péntek este be is zárta a houstoni főkonzulátusát. A válaszlépésként bezáratott csengtui amerikai konzulátuson pedig hírügynökségek szerint folytak az előkészületek erre szombaton, miközben az épület körül szigorú biztonsági intézkedéseket vezettek be a kínai hatóságok.

Caj-Vej, Kína houstoni főkonzulja csütörtökön még azt mondta a Politicónak, hogy bár Washington kémkedéssel vádolta meg a külképviseletet, ezt nem támasztotta alá bizonyítékokkal, ezért a főkonzulátus „további értesítésig” nyitva marad, tehát nem tervezték betartani a helyi idő szerint péntek 16 órai határidőt.

Az amerikai külügyminisztérium közölte, hogy a főkonzulátus határidőre bezárt.

photo_camera A houstoni kínai konzulátus 2020. július 22-én. Fotó: Stringer/Sputnik via AFP

A kínai külügyminisztérium szerdán és még pénteken is felszólította Washingtont, hogy azonnal vonja vissza a „hibás döntését”, és teremtsen megfelelő körülményeket ahhoz, hogy a kétoldali kapcsolatok helyreállhassanak.

Válaszlépésként Peking elrendelte a csengtui amerikai konzulátus bezárását, és miután Washington nagyon rövid határidőt, 72 órát adott kedden a houstoni képviselet bezárására, Peking is ennyit adott péntek délelőtt 10 órakor. Közben a kínai hatóságok szigorú biztonsági intézkedéseket vezettek be az épület körül. A Reuters tudósítója szerint sok rendőrt lehetett ott látni, köztük civilruhásokat is, és lezárták a forgalom elől a képviselet utcáját.

A csengtui amerikai konzulátust 1985-ben nyitották meg, a honlapja szerint kb. 200 alkalmazottja volt a koronavírus-járvány kitörése előtt, köztük 150 helyi ember. A hatáskörébe tartozott többek közt a Kína által 1950-ben megszállt Tibet emberi jogi helyzetének és a kínai haderő mozgásának figyelése az ország nyugati részében.

Az Egyesült Államok a pekingi nagykövetség mellett a dél-kínai Kantonban (Kuangcsou), Sanghajban és az északkeleti Senjangban működtet konzulátust. Kínának pedig a houstoni mellett San Franciscóban, Los Angelesben, Chicagóban és New Yorkban van konzulátusa a washingtoni nagykövetség mellett.

A két ország kapcsolatai az utóbbi időben megromlottak. Az USA Kínát teszi felelőssé a koronavírus-világjárványért, és rendszeresen vádolja szellemi tulajdon ellopásával, a hongkongi autonómia korlátozásával, Tibet elnyomásával és a muszlim ujgurok emberi jogainak megsértésével. Ütközőpontokat jelent Tajvan ügye, illetve Kínának a Dél-Kínai-tengert illető területi követelései is. (BBC, MTI)