Tavaly óta megháromszorozódtak az erdőtüzek Pantanalban, a világ legnagyobb trópusi mocsárvilágában

Több 444 videó?
Szeretném

Tavaly óta megháromszorozódott a világ legnagyobb mocsaras területén, a dél-amerikai Pantanalban pusztító erdőtüzek száma – írja a BBC.

A brazil Nemzeti Űrkutatási Intézet (Inpe) az év első felében, januártól július 23-ig több mint 3000 erdőtüzet regisztrált, ami az előző évhez képest 201 százalékos növekedést jelent.

A 140-160 ezer km2-nyi vizenyős területen fajok ezrei élnek a jaguártól a hangyászokon át a költözőmadarakig.

A szomszédos Amazonas-vidékén az idei június volt a legrosszabb az erdőtüzek szempontjából az elmúlt 13 évre visszatekintve.

A Pantanal mocsárvilága Brazília, Paraguay és Bolívia területét érinti, ez a világ egyik leggazdagabb élővilágú térsége. Idén már 3682 tüzet észleltek, ami az eddigi legnagyobb szám 1998 óta, amikor a tűzesetek regisztrációja kezdődött. 2018 azonos időszakában a térségben 277 tüzet észleltek.

A Pantanal Observatory környezetvédelmi hálózat tagjai szerint a tüzek komoly károkat okoznak: a gazdasági károkon kívül a biodiverzitást is veszélyeztetik és a lakosság egészségét is károsítják. A szervezet szerint 2 nap alatt 7000 hektár égett le.

A száraz évszakokban gyakran keletkeznek erdőtüzek Brazíliában, de jelentős erdőterületeket égetnek fel az illegális erdőirtások során is.

Helyi természetvédők azt mondták, a Pantanal bolíviai területén a lángok megfékezését a világjárvány is hátráltatja, mivel sokkal kevesebben tudják felvenni a harcot a lángokkal.

Füst erdőtűz után Délkelet-Bolíviában 2019. augusztus 26-án.Fotó: Aizar Raldes/AFP

A Pantanal Observatory a rádióban és videofelvételek közzétételével tájékoztatja a helyi lakosságot a tűzzel kapcsolatos kockázatokról.

Július 1-én Jair Bolsonaro brazil elnök megtiltotta az erdőégetést az Amazonas térségében, a Pantanaltól északra a következő négy hónapban.

A Pantanal brazíliai területén a tűz tavaly 50 ezer hektáron pusztított. (MTI)