Ezek üres szavak - válaszolta az újságíró az Európai Bizottság magyar médiaügyekkel kapcsolatos magyarázkodására

media
2020 július 27., 13:55

Kisebb vita pattant ki az Európai Bizottság brüsszeli sajtótájékoztatóján hétfőn, miután a magyar médiapiaccal kapcsolatos kérdések merültek föl. Először Bayer Lili, a Politico munkatársa tett fel több kérdést a magyar médiaviszonyokról, kiemelve, hogy a múlt héten kirúgták az Index főszerkesztőjét, Dull Szabolcsot, majd a lap csaknem egész szerkesztősége követte a főszerkesztőt.

Dana Spinant bizottsági szóvivő erre azt mondta, aggódnak a magyar médiahelyzet miatt, és Vera Jourova bizottsági alelnök már többször, például májusban az európai parlamenti vitán is hangot adott ennek az aggodalomnak. Ezután viszont több újságíró is felháborodott azon, hogy ha a Bizottság annyira aggódik a magyar média helyzete miatt, akkor miért nem történik évek óta semmi azzal a két beadvánnyal, ami éppen a magyar médiapiacon lévő kormányzati túlsúllyal foglalkozik, és nagyon hosszú ideje van már a Bizottság előtt.

Az egyik 2019-es, és a Közép Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) felállítása miatti kormánypárti médiatúlsúlyról szól, a másik pedig a magyar közszolgálati média finanszírozásáról szól, és négy éve, 2016-ban adta be Jávor Benedek, a Mérték Médiaelemző Műhely és a Klub Rádió.

Arianna Podesta, versenyjogi kérdésekkel foglalkozó szóvivő elmondta, hogy folyamatban van a 2016-os beadvány értékelése, az újságírók azonban nem elégedtek meg a válasszal, azt kérdezték, mégis mi tart ezen 4 évig. A szóvivő azzal védekezett, hogy nem árulhat el konkrét részleteket az ügyről.

Catherine Feore észak-ír brüsszeli tudósító azonban ezek után viccnek minősítette, hogy a Bizottság négy év elteltével sem tud megfelelően válaszolni a beadvánnyal kapcsolatos kérdésekre. „Négy évről beszélünk, ez szégyen, mit fognak tenni az ügyben?” - kérdezte.

Spinant szóvivő szerint a panaszok elbírálása egy nagyon összetett eljárás, de „mivel a média sokszínűsége, a sajtószabadság és a média helyzete fontos az összes tagállamban, főleg Magyarországon, a terület prioritás a bizottság számára. A munka folytatódik a panasz ügyében, és megteszik a szükséges erőfeszítéseket, hogy eredményre jussanak.”

„Ezek üres szavak"- válaszolta Feore, aki szerint az, hogy négy éve nincs eredmény az ügyben annak a jele, hogy nem tartják sem sürgősnek, sem fontosnak a kérdést. A szóvivő ezután folyamatos tájékoztatást ígért az újságíróknak a panasszal kapcsolatban. (EuroNews)