Hárommilliárd állat halhatott meg vagy kellett meneküljön az ausztrál bozóttüzek miatt

külföld
2020 július 28., 07:45

A Természetvédelmi Világalap (WWF) megbízásából készült jelentés szerint mintegy hárommilliárd állat halt meg vagy kellett elmeneküljön élőhelyéről a tavalyi pusztító ausztrál bozóttüzek miatt. A WWF szerint ez egyike lehetett az újkori történelem legrosszabb természeti katasztrófáinak.

photo_camera Fotó: SAEED KHAN/AFP

Az egész kontinensen pusztító tüzek következtében emlősök, hüllők, madarak szenvedtek sokat: csak januárban becslések szerint 1,25 milliárd állat halhatott meg New South Wales és Victoria államokban. A tüzek szeptembertől februárig pusztítottak, és mintegy 11,46 millió hektárnyi, azaz nagyjából Angliával megegyező méretű terület égett le.

A jelentés elkészültét felügyelő kutató, Chris Dickman arról beszélt a BBC-nek, hogy a tüzek miatt nehéz pontosan megmondani, hány állat veszítette életét, ugyanakkor azt gondolják, hogy a lángok elől élőhelyüket elhagyni kényszerülő állatok túlélési esélye nem lehetett túl nagy, hiszen nehezen találhattak élelmet és menedéket. A most publikált számok a tüzek előtti időszakban készült populációvizsgálatokból származnak.

Épp ezért számos állat, így a gerinctelenek, a halak vagy a teknősök nem is szerepelnek ebben a becslésben. Idén februárban az ausztrál kormány 113 állatfajt nevezett meg, melynek sürgős segítségre van szüksége, mivel jelentős területek lettek oda, melyek korábban élőhelyükként szolgáltak. Különféle hal-, madár és békafajok mellett a koalák és a wallabyk is a veszélyeztetett fajok között voltak.