Több mint ezren jelentkeztek iskolaőrnek

oktatás
2020 július 28., 11:11

Szeptemberben indul az iskolaőrség, az ország összesen 473 iskolájában, a munkakörbe pedig a július 24-i jelentkezési határidőig több mint ezren, egész pontosan 1182-en jelentkeztek - írja a Népszava, az Országos Rendőr-főkapitányságtól, az Innovációs- és Technológiai Minisztériumtól, és az Emberi Erőforrások Minisztériumától kapott információk alapján.

A jelentkezőknek, akik megfelelnek a munkafeltételeknek, augusztus 3-tól egy rövid pedagógiai, pszichológiai, konfliktuskezelési képzést kell teljesíteniük, hogy szeptembertől munkába állhassanak.

Mint korábban írtuk, az iskolaőröknek bruttó 220 ezer forintos fizetést és bruttó 200 ezer forint értékű cafetéria-juttatást ígér a rendőrség. Az iskolaőri munka feltétele minimum középfokú végzettség, egészségi, fizikai, pszichikai alkalmasság, 65 évnél fiatalabb életkor. A rendvédelmi vagy rendészeti képzettség, de a nevelői-oktatói tapasztalat is előnyt jelentett a jelentkezésnél.

A Népszava most azt írja, a korábban meghirdetettekhez képest változott az iskolaőr-programban részt vevő iskolák száma. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlése alapján 23 szakképző iskola jelezte, hogy mégsem szeretne iskolaőrt az intézménybe, 7 iskola viszont újonnan csatlakozott a programhoz. Így a szakképző iskolák közül összesen 185-ben dolgozhat majd ősztől iskolaőr. Az EMMI fennhatósága alá tartozó iskolák közül 288-ba kerül iskolaőr, miután egy intézmény visszavonta korábbi igényét, egy pedig utólag jelezte, hogy szüksége van iskolai rendfenntartóra.

Mi is írtunk róla, hogy amikor az EMMI nyilvánosságra hozta annak az eredetileg 491 iskolának a nevét, ahol iskolaőröket fognak alkalmazni, több intézmény meglepetéssel értesült arról, ők is szerepelnek a listán. A lapnak ezek az iskolák azt mondták, ők nem kértek iskolaőröket. Az EMMI erre így reagált: nincs semmiféle nyomás, ha valamelyik intézmény úgy dönt, akkor lemondhatják az iskolaőröket.