Továbbra sem tünteti fel családügyi honlapján a szivárványcsaládokat képviselő szervezetet az EMMI

jog
2020 július 28., 19:11

Néhány hete számoltunk be róla, hogy jogerős bírósági döntés mondta ki: hátrányosan megkülönböztette az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Szivárványcsaládokért Alapítványt, mert láthatósága, megismerhetősége, társadalmi elismertsége csökkent azzal, hogy más szervezetekkel ellentétben nem kerülhetett fel a minisztérium által létrehozott családügyi honlapra.

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság mindezt már 2017-ben megállapította, az EMMI azonban megtámadta a döntését. A Fővárosi Törvényszék a minisztériumnak adott igazat, de az LMBTQ-közösség jogérvényesítésével foglalkozó Háttér Társaság a Kúria felülvizsgálatát kérte. Ők újabb törvényszéki eljárást kezdeményeztek, amelynek eredménye végül a jogsértés megállapítása lett. A Fővárosi Törvényszék pedig az EMMI-t és a Családbarát Ország Nonprofit Közhasznú Kft.-t kötelezte a jogsértő állapot megszüntetésére.

Ezzel kapcsolatban válaszolt most Rétvári Bence államtitkár Sebián-Petrovszki László DK-s képviselő parlamenti írásbeli kérdésére: „Mikor szándékoznak a bíróság döntését végrehajtani és a Szivárványcsaládokért Alapítványt a családszervezetek honlapon szereplő listájára fölvenni?”

Rétvári válasza:

„A kérdésben hivatkozott bírósági ügy még nem zárult le véglegesen. A jogi eljárásban képviselt álláspontunk változatlan.”

Hogy egy kúriai felülvizsgálat után meghozott törvényszéki ítélet birtokában miért nem lehet az ügyet lezárultnak tekinteni, és végrehajtani az ítéletben foglaltakat, arról megkérdezzük az Emberi Erőforrások Minisztériumát. Ha választ kapunk, cikkünket frissítjük.