Az Index távozó rovatvezetője szerint egy „évek óta időzített bomba” robbant fel

media
2020 július 30., 04:04

Az Index körüli cégstruktúra kódoltan már korábban is veszélyeztette az újságot, de eddig nem volt olyan beavatkozási kísérlet, ami ellen kiálltak volna, mondta Jenei Miklós a gazdasági rovat távozó vezetője a Klubrádióban.

Arról beszélt, hogy nem az Indexen, hanem az Indamedián múlt, mennyi reklámot adnak el, és ebből mennyi jut vissza a szerkesztőséghez. „Az Index saját akaratából nem tudott szabadulni ebből a helyzetből.” Az Indamediába - ami nemcsak az Index partnercége, hanem az Indexet tulajdonló alapítványt létrehozó vállalat tulajdonosa is - márciusban vásárolta be magát Vaszily Miklós, a kormánymédia főembere.

Jenei azt mondta, kívülről úgy tűnik, mintha Dull Szabolcs kirúgott főszerkesztő és Bodolai László, az alapítvány vezetője állna egymással szemben de nekik valójában nem Bodolaival volt az alapvető és közvetlen problémájuk. Szerinte Bodolai sokat tett azért, hogy ebben az alapítványi formában működhessenek, „próbált mozogni ebben a nagyon nehéz viszonyrendszerben, és most erősen elmérte a mozgásterét, de valójában nem ő a valódi aktor ebben a történetben”.

photo_camera Tüntetés az Index mellett Fotó: Kovács Betti

Jenei szerint nem a kiválás volt a cél, de mivel nem kapták meg a kért garanciákat a függetlenségükre, nem volt más választásuk. Azt mondta, úgy tűnik, az Index szerkesztőségének távozása „olyan űrt hagy a közéletben, amelyet a társadalom szeretne betölteni”. Szerinte, ha ennek valaha is lesz folytatása, azt a milliós olvasótábor hozza létre, mert szüksége van rá.

Arról, hogy lesz-e új portál a következő hetekben, azt mondta, ennyi idő nem elég összehozni egy ilyen projektet. A szerkesztőség szeretne együtt maradni, ezért úgy gondolja, valami „szükségszerűen kell, hogy legyen ebből”.