Családbarát golfpálya: Orbán Viktor apja nem akar nyerészkedni Mészáros Lőrincen

gazdaság
2020 július 30., 03:30

Tavaly áprilisban lett új tulajdonosa és üzemeltetője a Pannónia Golf & Country Clubnak. Az addig a Csányi-család birtokában és kezelésében lévő terület Mészáros Lőrinc birtokai mellett van, egy kőhajításra az Orbán-család legendás hatvanpusztai majorjától. A szomszédban lévő golfklubot közösen kebelezték be.

Orbán Győző új tulajdona, a Pannónia Golf & Country Club, amit Mészáros Lőrinc bérel tőle vissza.
photo_camera Orbán Győző új tulajdona, a Pannónia Golf & Country Club, amit Mészáros Lőrinc bérel tőle vissza. Fotó: Pannónia Golf & Country Club

Csányiék idején még egy kézben volt a területet birtokló PSU Ingatlanfejlesztő és Beruházó Kft. és a golfközpontot üzemeltető Máriavölgy Zrt. Ez az új tulajdonosok érkezésével megváltozott. A terület Orbán Győzőé lett, Mészáros Lőrinc pedig bérbe veszi azt.

A felosztásban papíron Orbán Győző jár rosszabbul, mert a területet birtokló PSU veszteséges. A cég kizárólag a goldklub bérbeadásával foglalkozik, egyetlen bevétele innen származik. Ez 2018-ban 12,243 millió forint volt. És annak ellenére, hogy a PSU veszteséges az Mfor cikke szerint Orbán Győző tavaly nem emelte a bérleti díjat.

Vagyis a miniszterelnök apja nem akar nyerészkedni az ország leggazdagabb emberén, inkább benyeli a cirka egymilliós veszetséget.

Tönkre azért nem fog menni a cég. A PSU stabil lábakon áll, 490 milliós saját tőkével, a 2018-as 9,1 millió után pedig tavaly már 102 millió forint volt a bankszámláján. Hogy mi a jelentős növekedés oka, az a cégiratokból nem derül ki. Mindenesetre a kintlévőségeket sikeresen hajtotta be a miniszterelnök édesapja, a követelések az előző évi 87,6 millióról 12,2 millióra csökkentek tavaly.

Az Mfor azt írja, hogy Orbán Viktor édesapjának megjelenése annyi újdonságot hozott még a cég gazdálkodásában, hogy leapasztotta a cég eredménytartalékát és a rendelkezésre álló 91,2 millió forintból 90 millió forint osztalékot fizet ki magának a cégből. Igaz, ez aprópénz a milliárdokhoz képest, amihez osztalékként a bányáiból jut.