Rétvári szerint már elkezdődött az akadálymentesítés a Teleki Blanka Gimnáziumban

oktatás
2020 július 30., 12:08

Kedden számoltunk be a szocialista Tóth Csaba és az Emmi államtitkára, Rétvári Bence levelezéséről. Utóbbi a jelek szerint másnapra módosította álláspontját, és a Klebelsberg Központ is megnyugtató hírekkel szolgált.

Zugló országgyűlési képviselője írásbeli kérdésben ismertette annak a 16 éves lánynak a történetét, akit tavaly szeptemberben a zuglói vasútállomáson átsüvítő tehervonat menetszele a szerelvény alá rántott a szűk peronról, és a baleset után élete végig kerekesszékbe kényszerül. A közel egyéves rehabilitáció után visszatérne régi iskolájába, a Teleki Blanka Gimnáziumba, csakhogy a 120 éves épület nem akadálymentesített.

Tóth szerint az iskola kért is árajánlatot, azonban a tankerület arról tájékoztatta őket, hogy az akadálymentesítésre nem tudnak forrást biztosítani. „Fentiekre tekintettel kérdezem Miniszter Urat, milyen módon kívánja megoldani a zuglói Teleki Blanka Gimnázium akadálymentesítését?” - zárta irományát Tóth.

A július 13-án feltett kérdésre Kásler Miklós nevében reagált Rétvári Bence, hosszas tájékozódás után, július 28-án. A szokatlanul udvarias, az együttérzése kinyilvánításával kezdődő válasz - ez később fontos lesz - még csak futólag sem utal arra, hogy Tóth bármiben pontatlanul fogalmazott volna, és tájékoztatja őt, hogy egy helyi fideszes képviselő kezdeményezésére már vizsgálják a lehetőségeket, hogy a közeljövőben megvalósulhasson az akadálymentesítés.

Másnap, szerda koraeste a fenntartó Klebelsberg Központ már egészen más hangot ütött meg közleményében, amelynek címe szerint „megkezdődött a Teleki Blanka Gimnázium részleges akadálymentesítése”: „Valótlan állítás jelent meg több sajtóorgánumban a XIV. kerületi Teleki Blanka Gimnáziummal kapcsolatban. A beszámolók Tóth Csaba MSZP-s országgyűlési képviselő írásbeli kérdésében megfogalmazott hamis állításra épültek, miszerint az intézményt fenntartó tankerületi központ nem biztosít forrást az iskola akadálymentesítésére. A beruházásra azért van szükség, mert a Közép-Pesti Tankerületi Központ 2020. június végén értesítést kapott arról, hogy a XIV. kerületi Teleki Blanka Gimnázium mozgáskorlátozottá vált tanulója a 2020/2021. tanévben folytatja tanulmányait az intézményben. A sajtóhírekkel szemben a valóság az, hogy a tankerületi központ 2020. július 6-án megkezdte az épület részleges akadálymentesítését, a munkálatok jelenleg is zajlanak. Ezeknek a fejlesztéseknek a becsült értéke 17,5 millió forint, amelyet teljes egészében a fenntartó finanszíroz. A 2020/2021. tanév kezdetére a Tankerületi Központ biztosítja a tanuló számára a megfelelő infrastrukturális feltéteket az intézményben. A fenntartó ezen kívül a tanuló szükségleteinek megfelelően az iskolai oktatásával kapcsolatos egyéb feltételeket is biztosítja.”

Ezzel nagyjából egy időben Rétvári Bence képeket posztolt az iskolából „már zajlik az akadálymentesítés a Teleki Blanka Gimnáziumban” címmel, majd megosztott egy a 444-et fake newsozó cikket azzal, hogy „a balliberális álhírgyártás újabb példája a Teleki Blanka Gimnázium szerencsétlenül járt diákja esetének felhasználása.”

Első ütemben a vizesblokk akadálymentesítése indult meg, augusztusban érkezik a széklift. A rámpákat most gyártják. Egyetlen magyar sincs egyedül!

Közzétette: Rétvári Bence – 2020. július 29., szerda