Brüsszelben nekimentek a fideszesek Kínának, Budapesten már nem

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Június 19-én az Európai Parlament elfogadott egy állásfoglalást, amiben elítélik a kínai kormányt az emberi jogok megsértése, Hongkong autonómiájának csorbítása és az ujgur kisebbség elnyomása miatt, és többek között felszólítják az EU-t, hogy ezekre térjen ki minden esetben, amikor Kínával tárgyal vagy szerződést köt. A kereskedelmi szerződésekre is érvényes ez.

A állásfoglalást a Fidesz EP-képviselőinek a többsége is megszavazta, a szavazás jegyzőkönyve szerint Bocskor Andrea, Deutsch Tamás, Gál Kinga, Győri Enikő, Gyürk András, Hölvényi György, Járóka Lívia, Kósa Ádám, Tóth Edina és Trócsányi László is támogatta a döntést. Egyetlen magyar képviselő sem szavazott ellene, és egy sem  tartózkodott.

Deutsch Tamás szeretné, ha a Kínával kötött kereskedelmi szerződésekben is kitérnének az emberi jogi ügyek. A kormány viszont nem támogatja az EP-képviselő törekvését. Fotó: Bruzák Noémi/MTI/MTVA

Szél Bernadett független képviselő a fideszesek Kínát elítélő szavazatai nyomán megkérdezte az innovációs minisztert, hogy felmondják-e, illetve a határozat értelmében átalakítják-e a Budapest - Belgrád vasútvonal építéséről Kínával kötött szerződést. A minisztériumi válasz szerint nem nyúlnak a szerződéshez. 

A külügyminisztert is megkérdezte, hogy lesz-e hatása a fideszesek által is támogatott állásfoglalásnak a magyar kormány Kína-politikájára. Magyar Levente államtitkár erre csak annyit válaszolt, hogy minden külpolitikai döntésnél kizárólag a magyar érdeket tartják szem előtt. 

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót