Egy évvel elhalasztják a választásokat Hongkongban

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

A koronavírus-járvány súlyosbodása miatt a szeptember 6-ra tervezett helyhatósági választások elhalasztásáról döntött Carrie Lam, Hongkong kormányzója pénteken. Lam nem jelölt meg újabb időpontot, annyit mondott, egy évvel halasztják a választást.

Hongkong a maga háromezer fertőzöttjével január óta nem tartozik a járvány által leginkább sújtott városokhoz a világban, de a döntésről beszámoló Reuters azt írja, az utóbbi tíz napban naponta százával diagnosztizáltak új fertőzötteket.

A halasztás, amit Carrie Lam az elmúlt 7 hónap legnehezebb döntésének nevezett, nehéz helyzetbe hozza a városállamban, Kína egyre durvább kontrolljával párhuzamosan megerősödött „demokratikus ellenzéket”.

Ha a választást most szeptemberben megtartják, ők jó eséllyel fordíthatták volna szavazatokra sok hongkongiak Peking nyomulása (a nemzetbiztonsági törvény júniusi elfogadása, a rendszerellenes tüntetések kemény leveretése) miatt érzett dühét.

Ez a választás lényegében referendum lett volna ezekről a kínai befolyás erősödését jelző intézkedésekről.

Az egy évvel később rendezett választás akár gyökeresen más politikai környezetben is történhet majd.

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér