Egy évvel elhalasztják a választásokat Hongkongban

A koronavírus-járvány súlyosbodása miatt a szeptember 6-ra tervezett helyhatósági választások elhalasztásáról döntött Carrie Lam, Hongkong kormányzója pénteken. Lam nem jelölt meg újabb időpontot, annyit mondott, egy évvel halasztják a választást.

Hongkong a maga háromezer fertőzöttjével január óta nem tartozik a járvány által leginkább sújtott városokhoz a világban, de a döntésről beszámoló Reuters azt írja, az utóbbi tíz napban naponta százával diagnosztizáltak új fertőzötteket.

A halasztás, amit Carrie Lam az elmúlt 7 hónap legnehezebb döntésének nevezett, nehéz helyzetbe hozza a városállamban, Kína egyre durvább kontrolljával párhuzamosan megerősödött „demokratikus ellenzéket”.

Ha a választást most szeptemberben megtartják, ők jó eséllyel fordíthatták volna szavazatokra sok hongkongiak Peking nyomulása (a nemzetbiztonsági törvény júniusi elfogadása, a rendszerellenes tüntetések kemény leveretése) miatt érzett dühét.

Ez a választás lényegében referendum lett volna ezekről a kínai befolyás erősödését jelző intézkedésekről.

Az egy évvel később rendezett választás akár gyökeresen más politikai környezetben is történhet majd.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.