Egy gyapjas mamut jó állapotban fennmaradt csontvázát találták meg egy szibériai tóban

2020 július 31., péntek 12:26

Egy gyapjas mamut jó állapotban fennmaradt csontvázát találták meg egy szibériai tóban. A csontvázhoz helyenként még az ínszalagok is hozzátapadnak.

A csontváz darabjait több mint egy hete helyi rénszarvaspásztorok fedezték fel a Jamalo-Nyenyec autonóm területen található Pecsevalato-tó sekély vizében. Megtalálták az őslény koponyájának darabjait, az alsó állkapcsát, számos bordáját és lábának egy darabját az épen maradt inakkal. Az állat agya és agyara már nem volt meg. Videóra is vették a kiemelését:

A gyapjas mamutok kb. 10 ezer évvel ezelőtt haltak ki, bár a tudósok szerint egy kisebb csoportjuk Alaszkában és a szibériai Vrangel-sziget partjainál tovább fennmaradhatott.

Az orosz tévécsatornák egy hete számoltak be a csontváz felfedezéséről. A helyszínre érkezett tudósok a csontváz további darabjaira is rábukkantak, de azt mondták, a maradványok teljes feltárása sok időt igényel.

Jevgenyija Hozjajinova, a Semanovszkij Múzeum munkatársa elmondta, hogy viszonylag ritkán kerül elő ilyen jó állapotú mamutcsontváz. Az ilyen felfedezések lehetővé teszik, hogy többet lehessen tudni a mamutokról.

Szibéria északi részén sok jó állapotú mamutmaradványt találtak a klímaváltozás miatt felengedő fagyott talajban.

Az ENSZ meteorológiai hivatala felhívta arra a figyelmet, hogy Szibériában rendkívüli hőhullám tapasztalható, az elmúlt hónapban az átlagos hőmérséklet 10 fokkal több volt a szokásosnál. (Telegraph, MTI)