Tucatnyi embert agyonlőtt egy részeg katona Kongóban

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Tizenkét embert agyonlőtt és kilenc másikat megsebesített egy részeg katona a Kongói Demokratikus Köztársaságban – közölte Theo Kasi, Dél-Kivu tartomány kormányzója.

A lövöldözés csütörtök este történt a burundi határtól 24 km-re lévő Sange településen. Az elkövető szökésben van, a biztonsági erők keresik.

Felix Tshisekedi elnök elvetemült bűncselekménynek minősítette a történteket, és részvétét nyilvánította az áldozatok hozzátartozóinak.

A nagy létszámú kongói hadsereget széles körben tartják gyengén kiképzettnek és amatőrnek, a személyi állományát pedig gyakran vádolják civilek sérelmére elkövetett bűncselekményekkel. A rangidős tábornokok különféle visszaélések miatt amerikai és EU-s szankciós listákon szerepelnek, míg az ENSZ azzal vádolja őket, hogy pénzért fegyverekkel látják el a lázadókat és a bűnözői csoportokat. (MTI)

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót