Trump betiltaná a TikTokot

Az amerikai elnök pénteken bejelentette, hogy rendelettel tiltaná be a kínai tulajdonban lévő TikTok videomegosztót az Egyesült Államokban. Ezzel is növelné a nyomást a kínai tulajdonoson, ByteDance-en, hogy adja el az alkalmazást, amit már régóta nemzetbiztonsági kockázatként emlegetnek, mivel a személyes adatokat is begyűjtő app a kínai hatóságok ellenőrzése alatt áll. Emiatt egyébként Indiában már betiltották. 

Ami pedig a TikTokot illeti, betiltjuk az Egyesült Államokban. Megvan hozzá a felhatalmazásom. Holnap aláírom” - jelentette ki Donald Trump az elnöki különgép, az Air Force One fedélzetén helyi idő szerint péntek este újságíróknak, útban Floridából hazafelé.

Fotó: SAUL LOEB/AFP

A TikTok a kínai ByteDance vállalatcsoport tulajdonában van, amely a platform Kínában működő, cenzúrázott verzióját, a Douyint is üzemelteti. Közel egymilliárd felhasználója van szerte a világon.  Mike Pompeo amerikai külügyminiszter nemrégiben azt mondta, az appon keresztül személyes információk garmadája kerül a kínai kommunista párt kezébe.

Trump világossá tette a vele utazó újságíróknak, hogy nem lenne ínyére egy olyan megoldás, hogy a TikTokot úgy választanák le a kínai anyacégről, hogy egy amerikai vállalat tulajdonába kerülne. Pénteken a Fox Business és a New York Times is azt jelentette meg nem nevezett forrásokra hivatkozva, hogy a Microsoft tárgyalásokat folytat a TikTok felvásárlásáról. 

Egyes források szerint a ByteDance 50 milliárd dollárra értékelte a TikTok árát, és ahhoz is ragaszkodna, hogy kisebbségi tulajdonos maradhassona  cégben.  (Reuters/MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.