6803 helyen lángolt júliusban a brazíliai esőerdő

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

28 százalékos növekedést jeleztek az erdőtüzek számában az előző év azonos időszakához képest a brazil Nemzeti Űrügynökség műholdjai. Méréseik szerint idén júliusban 6803 helyen lángolt az esőerdő.

Brazília szélsőjobboldali elnöke, Jair Bolsonaro határozottan támogatja az erdőirtást, de annyira, hogy tavaly még az erdőtüzeket monitorozó űrügynökség vezetőjét is kirúgta, miután világbotrány lett a lángoló esőerdő.

Bolsonaro a nemzetközi felháborodás hatására idén júlusban tűzgyújtási tilalmat rendelt el, ám ezt a jelek szerint nem tartják vagy tartatják be, a jelenlegi adatok aggasztóbbak a tavalyiaknál, amikor augusztusban és szeptemberben pusztítottak igazán a hatalmas erdőtüzek. Ane Alencar, a brazil Amazonas Környezetkutató Intézet tudományos igazgatója szerint "számíthatunk rá, hog augusztus kemény hónap lsz, szeptember pedig még rosszabb". (Via BBC)

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót