6803 helyen lángolt júliusban a brazíliai esőerdő

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

28 százalékos növekedést jeleztek az erdőtüzek számában az előző év azonos időszakához képest a brazil Nemzeti Űrügynökség műholdjai. Méréseik szerint idén júliusban 6803 helyen lángolt az esőerdő.

Brazília szélsőjobboldali elnöke, Jair Bolsonaro határozottan támogatja az erdőirtást, de annyira, hogy tavaly még az erdőtüzeket monitorozó űrügynökség vezetőjét is kirúgta, miután világbotrány lett a lángoló esőerdő.

Bolsonaro a nemzetközi felháborodás hatására idén júlusban tűzgyújtási tilalmat rendelt el, ám ezt a jelek szerint nem tartják vagy tartatják be, a jelenlegi adatok aggasztóbbak a tavalyiaknál, amikor augusztusban és szeptemberben pusztítottak igazán a hatalmas erdőtüzek. Ane Alencar, a brazil Amazonas Környezetkutató Intézet tudományos igazgatója szerint "számíthatunk rá, hog augusztus kemény hónap lsz, szeptember pedig még rosszabb". (Via BBC)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!