A Magyar Közút azt kéri, hogy egyes megyékben csak indokolt esetben üljünk autóba

időjárás
2020 augusztus 04., 15:43

Az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb előrejelzései alapján kedden és szerdán nagyobb mennyiségű csapadék várható több megyében is. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. ezért arra kéri az érintett megyékben közlekedőket, hogy csak indokolt esetben induljanak útnak, utazás előtt pedig mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról, időjárási körülményekről.

A közleményük felidézi, hogy az előrejelzések alapján a kedd délutáni óráktól kezdődően több hullámban várható zivatarok, heves záporok kialakulása, amelyek dél, délnyugat felől észak, északkelet felé mozognak majd. Erre

elsősorban a Duna-Tisza-közén, valamint néhány szomszédos megyében, például Tolnában és Baranyában számíthatnak a közlekedők.

A zivatartevékenység az éjszaka során is folytatódhat, de akkor a szélrohamok már kevésbé lesznek jellemzők. Ezzel együtt a hangsúly egyre inkább a felhőszakadásokra kerül át, szerdán előreláthatóan a déli, délnyugati megyékben tartós eső is eshet.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. valamennyi érintett megyében készenlétet rendelt el mérnökségein, hogy a szükséges beavatkozásokat, vízátfolyások megszüntetését, a burkolatra került hordalék eltakarítását minél hamarabb el tudják látni. A folyamatos munkavégzés mellett, bizonyos időjárási körülmények között ugyanakkor

fel kell készülnie a közlekedőknek arra, hogy időszakosan csak korlátozottan használhatnak egy-egy útszakaszt.

A Magyar Közút ezért arra kéri az autósokat, hogy az intenzív csapadékkal érintett területeken csak indokolt esetben induljanak útnak. Ha az utazás mellett döntenek, kellő körültekintéssel és óvatossággal vezessenek, és előtte mindenképpen tájékozódjanak az Útinformon.