Az ENSZ szerint Észak-Korea miniatürizált nukleáris robbanófejeket fejleszthetett

külföld
2020 augusztus 04., 17:52

Az ENSZ egyik bizalmas jelentése szerint Észak-Korea továbbfejleszthette nukleáris fegyvereit - közölte a dpa német hírügynökség kedden.

A kommunista állammal szemben elrendelt büntetőintézkedések betartásáról szóló jelentés egyes részleteit diplomáciai források erősítették meg a dpa-nak.

„Észak-Korea feltehetőleg miniatürizált nukleáris eszközöket fejlesztett, amelyek elférnek a ballisztikus rakéták robbanófejeiben” - közölték a dpa forrásai, idézve a dokumentumból.

Az irat szerint Phenjan folytatja nukleáris programját, magas fokon dúsított urán előállításával és egy kísérleti könnyűvizes atomreaktorral. Észak-Korea az utóbbi időben nem tesztelt interkontinentális vagy közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákat, viszont nyolc gyakorlatot is végrehajtott rövid hatótávolságú rakétákkal márciusban.

„Ugyanakkor fenntartotta nukleáris létesítményeit és folytatta a hasadóanyagok előállítását. Emellett nem hagyott fel ballisztikus rakétaprogramja kapacitásának és infrastruktúrájának fejlesztésével” - közölte a dpa egyik diplomáciai forrása.

A dél-koreai védelmi minisztérium szóvivője a jelentéssel kapcsolatos megkeresésre válaszolva közölte, hogy jelentős szintet ért el Észak-Korea a nukleáris robbanófejek miniatürizálásában.

Kim Dzsongun észak-koreai vezető a koreai háború (1950-53) lezárásának 67. évfordulója alkalmából tartott beszédében kifejtette, hogy Phenjan nukleáris elrettentő erőinek köszönhetően nem lesz többé háború, azok szavatolják az ország hatékony védelmét és biztonságát „örök időkre”.

A Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) becslései szerint Észak-Korea 30-40 atomtöltettel rendelkezhet.

Az ország szigorú nemzetközi büntetőintézkedések hatálya alatt áll nukleáris programja miatt, bár ezeket többször is megkerülte. Július végén negyvenhárom állam azzal vádolta meg a phenjani vezetést, hogy megsértette az olajimportra vonatkozó ENSZ-szankciókat, és követelte a további olajszállítmányok haladéktalan leállítását.

Kim Dzsongun észak-koreai vezető és Donald Trump amerikai elnök ugyan háromszor találkozott egymással, nem tudtak kompromisszumra jutni az észak-koreai nukleáris fegyverprogramról, akárcsak a Phenjan elleni büntetőintézkedések feloldásáról. a kommunista ország azóta ismételten hangsúlyozta, hogy nem érdekelt további tárgyalásokban, hacsak az amerikai fél nem áll elő új javaslatokkal. (MTI)