A testünk abból van, amit megeszünk, a tudatunk meg abból, amilyen információkhoz jutunk

Reggel 4 hírlevél
Amit tudni kell, minden reggel.

Képzeljünk el egy világot, ahol minden étterem ingyen adja az ételt, és minden étterem arra törekedne, hogy minél többen járjanak hozzá enni! Hogy nézne ki a legtöbb étterem egy ilyen világban? Pontosan úgy, ahogyan ma a legembertelenebb gyorséttermek. Az ételek a lehető legolcsóbb alapanyagból készülnének a lehető leggyorsabban, rossz minőségűek lennének, és tele lennének sóval, zsírral és cukorral, hátha sikerül minél több embert a függőjükké tenni.

Jelenleg a világ legtöbb online újságja pontosan ebben a modellben működik. A pénz a hirdetőktől jön, nem az olvasótól, az újságok érdeke tehát az, hogy a minél kevesebb munkával, minél egyszerűbben összeállított posztjaikat minél többen lássák. Így lesznek a hírek is egyre sarkosabban, egyre inkább leegyszerűsítve, egyre túlzóbban megírva, és így kerül a hírekbe egyre több idiótaság, erőszak, bulvár, szex. Ezeket kattintják a legtöbben.

Az utóbbi néhány évtizedben rájöttünk, hogy az ételben nem csupán a kalóriaérték a lényeg, hanem az ételek minősége is. Nem ehetünk meg bármit, figyelnünk kell, miből és hogyan készül az étel, amit elénk tesznek. Elvégre, ahogy mondani szokták, az vagy, amit megeszel, a testünk azokból az anyagokból tartja fenn és építi újra magát, amikkel táplálkozunk.

A tudatunk viszont információkra éhes, és ha a testünk az, amit megeszünk, akkor a tudatunk is az, amilyen információkkal tápláljuk.

Éppen ezért nagyon nem mindegy, milyen minőségű információkat fogyasztunk. Szükségünk van a szilárd tények alapján, gondosan, igényesen elkészített hírekre és elemzésekre az egészséges helyzetértékeléshez és a kritikus gondolkodáshoz.

És tetszik vagy nem, ebben a gazdasági rendszerben sajnos ezek a hírek ugyanúgy több pénzbe kerülnek, ahogyan a minőségi alapanyagokból, gondosan elkészített ételek is többe kerülnek egy Big Mac menünél.

A 444 szerkesztőségében úgy érezzük, hogy az olvasóink és a saját érdekünkben is modellt kell váltanunk, távolodnunk kell a gyorséttermi működéstől. Ahogyan a szakácsoknak is nagyobb élmény elkészíteni egy egyszerre finom, tápláló és egészséges ételt, mint egy vödörnyi rántott csirkeszárnyat, úgy mi is jobban szerettük megírni ezt a cikket, mint ezt, hiába olvasták sokkal többen az utóbbit, és hajtott az utóbbi ezáltal sokkal nagyobb anyagi hasznot a szerkesztőségnek.

Ahhoz, hogy elléphessünk ebbe az irányba, arra van szükségünk, hogy az olvasóink fizessenek a munkánkért. Mi örömmel kiszolgáljuk őket.

Új fejezetet nyitunk – fizess elő a 444-re!

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Kapcsolódó