A testünk abból van, amit megeszünk, a tudatunk meg abból, amilyen információkhoz jutunk

INTERNET
2020 augusztus 06., 17:14

Képzeljünk el egy világot, ahol minden étterem ingyen adja az ételt, és minden étterem arra törekedne, hogy minél többen járjanak hozzá enni! Hogy nézne ki a legtöbb étterem egy ilyen világban? Pontosan úgy, ahogyan ma a legembertelenebb gyorséttermek. Az ételek a lehető legolcsóbb alapanyagból készülnének a lehető leggyorsabban, rossz minőségűek lennének, és tele lennének sóval, zsírral és cukorral, hátha sikerül minél több embert a függőjükké tenni.

Jelenleg a világ legtöbb online újságja pontosan ebben a modellben működik. A pénz a hirdetőktől jön, nem az olvasótól, az újságok érdeke tehát az, hogy a minél kevesebb munkával, minél egyszerűbben összeállított posztjaikat minél többen lássák. Így lesznek a hírek is egyre sarkosabban, egyre inkább leegyszerűsítve, egyre túlzóbban megírva, és így kerül a hírekbe egyre több idiótaság, erőszak, bulvár, szex. Ezeket kattintják a legtöbben.

Az utóbbi néhány évtizedben rájöttünk, hogy az ételben nem csupán a kalóriaérték a lényeg, hanem az ételek minősége is. Nem ehetünk meg bármit, figyelnünk kell, miből és hogyan készül az étel, amit elénk tesznek. Elvégre, ahogy mondani szokták, az vagy, amit megeszel, a testünk azokból az anyagokból tartja fenn és építi újra magát, amikkel táplálkozunk.

A tudatunk viszont információkra éhes, és ha a testünk az, amit megeszünk, akkor a tudatunk is az, amilyen információkkal tápláljuk.

Éppen ezért nagyon nem mindegy, milyen minőségű információkat fogyasztunk. Szükségünk van a szilárd tények alapján, gondosan, igényesen elkészített hírekre és elemzésekre az egészséges helyzetértékeléshez és a kritikus gondolkodáshoz.

És tetszik vagy nem, ebben a gazdasági rendszerben sajnos ezek a hírek ugyanúgy több pénzbe kerülnek, ahogyan a minőségi alapanyagokból, gondosan elkészített ételek is többe kerülnek egy Big Mac menünél.

A 444 szerkesztőségében úgy érezzük, hogy az olvasóink és a saját érdekünkben is modellt kell váltanunk, távolodnunk kell a gyorséttermi működéstől. Ahogyan a szakácsoknak is nagyobb élmény elkészíteni egy egyszerre finom, tápláló és egészséges ételt, mint egy vödörnyi rántott csirkeszárnyat, úgy mi is jobban szerettük megírni ezt a cikket, mint ezt, hiába olvasták sokkal többen az utóbbit, és hajtott az utóbbi ezáltal sokkal nagyobb anyagi hasznot a szerkesztőségnek.

Ahhoz, hogy elléphessünk ebbe az irányba, arra van szükségünk, hogy az olvasóink fizessenek a munkánkért. Mi örömmel kiszolgáljuk őket.

Új fejezetet nyitunk – fizess elő a 444-re!