Kormányellenes tüntetések kezdődtek Bejrútban a robbanás miatt

külföld
2020 augusztus 07., 04:14

A bejrúti robbanás romjai között csaptak össze a tüntetők a rohamrendőrökkel csütörtök este. A rendőrök a parlament épületének közelében könnygázzal oszlatták a tiltakozókat, akik kövekkel dobálták meg őket és üzleteket rongáltak meg. A megmozduláson többen megsérültek.

Sokan úgy gondolják, hogy a keddi robbanás a kormány alkalmatlanságának újabb bizonyítéka. A korrupt vezetés ellen már robbantás ellen is több tüntetés volt. Ahogy arról írtunk, legutóbb hat hónapja figyelmeztettek, hogy egész Bejrút felrobbanhat a veszélyes rakománytól, mégsem történt semmi.

A bejrúti kikötőben kedd este történt robbanás következtében legalább 137 ember életét vesztette, hozzávetőleg ötezren megsebesültek, 200-250 ezer közé tehető azoknak a száma, akik elveszítették otthonukat. Bejrútot katasztrófa sújtotta várossá nyilvánították, és gyásznapot hirdettek. A hatóságok szerint egy korábban elkobzott hajó vegyianyag-rakománya robbant fel. A történtek okait még nem sikerült tisztázni. A katonai ügyészség szerint 16 embert vettek őrizetbe a robbanással kapcsolatban. (BBC/MTI)