Megkezdődött az elnökválasztás Fehéroroszországban, estére kiderül, mennyire csalja el Lukansenka

politika
2020 augusztus 09., 04:13
photo_camera Hangulatos szavazóhelyiség vasárnap reggel Fehéroroszországban. Fotó: SERGEI GAPON/AFP

Magyar idő szerint reggel hétkor kinyitottak a szavazóhelyiségek Fehéroroszországban, így megkezdődött az elnökválasztás, aminek elvben az a tétje, hogy meg tudja-e valaki szorítani az országot annak 1991-es függetlenedése óta vezető Aljakszandr Lukasenkát.

A diktátor hatodik államfői ciklusáért indul. Az ellenzékének most sem rózsásak az előjelek. A két legnépszerűbb kihívóját bebörtönözték a hatóságok, és nem tudtak indulni a választáson, egy harmadik ellenfele pedig végül inkább Oroszországba távozott, miután megtudta, hogy őt is hamarosan őrizetbe vehetik.

A legesélyesebb ellenfele is kényszerből indul: Szvetlana Tyihanovszkaja az egyik fent említette letartóztatott, Szergej Tyihanovszki felesége, aki férjének májusi letartóztatása után szállt be a választási versenybe. Tyihanovszki egyébként vlogger, egyfajta fehérorosz Puzsér Róbert.

A mostani választás mégis sokkal érdekesebb a korábbiaknál, mivel azt évtizedek óta nem látott tüntetések előzték meg. Július végén több mint 60 ezres tüntetést tartottak Minszkben. A közhangulat változását jelzi, hogy az utóbbi napokban sokan az ablakukba kitűzött régi, betiltott nemzeti zászlóval, vagy egymás mellé száradni kiakasztott fehér-piros-fehér ruhákkal jelezték a véleményüket.

Az MTI azt írja, hogy

"Félhivatalos kutatások szerint Lukasenka népszerűsége 25-35 százalék között mozog, míg Cihanouszkaja népszerűsége a biztos választók körében valamivel több mint 35 százalékos. Elemzők szerint a koronavírus-járvány elhibázott kezelése ingatta meg Lukasenka hagyományos szavazóbázisát."

Ehhez képest érdemes lesz figyelni a hivatalos eredményeket.

Ha érdekelnek a választás kulcsfigurái és a Lukasenka-diktatúra sikerei és mostani válsága, olvasd el Bede Márton összefoglalóját/elemzését a választásról.