Kínai harci repülőgépek közelítették meg Tajvant az amerikai egészségügyi miniszter látogatása alatt

hadsereg
2020 augusztus 10., 13:58

A tajpeji kormány tájékoztatása szerint egy J-11 és egy J-10 típusú kínai vadászgép rövid időre átlépte a Tajvani-szoros feletti felezővonalat reggel, nem sokkal azelőtt, hogy Alex Azar amerikai egészségügyi miniszter találkozott Caj Ing-ven tajvani államfővel.

A repülőgépeket légvédelmi rakétákkal célba vették a szigetről, a tajvani légierő felszálló gépei pedig távozásra kényszerítették őket a szóban forgó területről.

Azar a legmagasabb rangú amerikai kormányzati tisztségviselő, aki 1979 óta felkereste a szigetet. Washington és Tajpej ebben az évben szakította meg diplomáciai kapcsolatait egymással.

Alex Azar 2020. július 24-én Washingtonban
photo_camera Alex Azar 2020. július 24-én Washingtonban Fotó: Drew Angerer/Getty Images/AFP

A miniszter látogatása ellen Peking hevesen tiltakozott, mondván, Azar útja a békét és a stabilitást fenyegeti. Kína és az USA között az elmúlt időszakban erősödött a feszültség a kínai kormány hongkongi politikája miatt, és mert Donald Trump amerikai elnök azzal vádolja Kínát, hogy „rászabadította” a világra az új koronavírust.

Peking álláspontja szerint az 1949-től saját politikai vezetéssel rendelkező Tajvan a szárazföldi Kínához tartozó terület. Tajpej és Peking között ráadásul fagyossá vált a kapcsolat, miután a januárban újraválasztott Caj Jing-ven elnök vezette tajvani kormányzat elvetette azt az 1992-es megállapodást, ami tartalmazza az „egy Kína” elvet. Márpedig ennek elismerését Peking a mindenkori kétoldalú tárgyalások alapfeltételének tekinti. A kínai kormány azóta diplomáciai eszközökkel próbálja korlátozni Tajvan mozgásterét a nemzetközi színtéren, gazdasági nyomást alkalmaz vele szemben, és rendszeresen hadgyakorlatokat tart a sziget közvetlen közelében.

Tajvan jelentős amerikai támogatást élvez, annak ellenére, hogy nincs hivatalos diplomáciai kapcsolata Washingtonnal. Az USA Tajvan első számú fegyverszállítója és kulcsfontosságú partnere. (MTI)