Ricky Gervais a cancel culture-ről: Kirúgatni embereket nem menő

humor
2020 augusztus 10., 14:42

Az egyik legnagyobb élő brit humorista a múlt héten megint felszólalt a cancel culture ellen. Ricky Gervais a Metrónak arról beszélt, hogy egyszerűen „nem menő” csőcseléket felhergelni azért, hogy kirúgjanak valakit, mert olyasmit mondott, amit valaki sértőnek talált. Azt mondta:

„Úgy dönteni, hogy nem nézel egy komikust, mert nem tetszik neked, az mindenkinek a jogában áll. De amikor emberek megpróbálnak kirúgatni valakit, mert nem tetszik nekik a véleménye valamiről, aminek semmi köze a munkájukhoz, azt nevezem cancel culture-nek, és az nem menő.”

Ricky Gervais azt mondta:

„Kikapcsolni a saját tévédet nem cenzúra. Amikor megpróbálsz rávenni másokat arra, hogy kapcsolják ki a tévéjüket, mert nem tetszik neked, amit néznek, az más.”

Gervais szerint a társadalom, különösen az Egyesült Királyságban „veszélyesen” közel került ahhoz, hogy jogilag helyezzen nyomást olyan emberekre, akik helytelen dolgot mondanak, és ezzel rossz embereket sértenek meg.

Azt mondta, mindenki nevezhet seggfejnek, mindenkinek szabad nem nézni a cuccaidat, sőt el is égethetik a dvd-idet, de nem kellene bíróság elé állnod egy viccért, ami valakinek nem tetszett. „És ez az, amihez veszélyesen közel kerültünk” – mondta Gervais, aki szerint:

„Ha nem értesz egyet azzal, hogy másnak joga van olyasmit mondani, amivel nem értesz egyet, akkor nem értesz egyet a szólásszabadsággal.”

Gervais a múlt hónapban azt mondta, hogy az újfajta politikai korrektség, ami átjárja a Twittert és más közösségi hálózatokat, a fasizmus egy új formája. Azt mondta, „van egy új, trendi mítosz, hogy az emberek, akik szólásszabadságot akarnak, állandóan szörnyű dolgokat akarnak mondani. Csakhogy ez nem igaz, az mindenkit véd.” Úgy véli, ha egy kicsit baloldali vagy a Twitteren, akkor hirtelen Trockij vagy, ha kicsit konzervatív vagy, akkor Hitler, és ha középen állsz, és megnézed mindkét érvelést, akkor pedig gyáva.

Korábban egy rádióinterjúban azt mondta, szerinte ma egy olyan sorozatot, mint amilyen a BBC-n az Office volt, tönkretennének, mert a „woke csőcselék” mindent kiemel a kontextusából.

Ricky Gervais 2019. március 7-én New Yorkban.
photo_camera Ricky Gervais 2019. március 7-én New Yorkban. Fotó: Nicholas Hunt/AFP

Júliusban világhírű művészek és tudósok (J. K. Rowlingtól Noam Chomskyig) írtak nyílt levelet, mert úgy érzik, veszélyben van a vita szabadsága a nyugati világban. Az aláírók szerint az eszmék szabad áramlása a liberális társadalom lényege, ez viszont mostanában újabb akadályokba ütközik a nyilvános megszégyenítés és kiközösítés új hullámával. A levélben említett erkölcsi normák és politikai elköteleződések egyik alapja éppen az identitáspolitika, és a részben ebből kinövő, magyarra nehezen lefordítható cancel culture.

A témában ajánlom még Plankó Gergő Nyugaton úgy hívják, „cancel culture”, Magyarországon meg úgy, átlagos hétköznap című cikkét. (Daily Wire)