Sokan megsérültek, amikor a rendőrség kiszorította a tüntetőket Minszk központjából

külföld
2020 augusztus 10., 03:47

Közel 20 fehérorosz városban kezdődtek tüntetések, miután az elnökválasztás után az állami exit pollok a 26 éve hatalmon lévő Aljakszandar Lukasenkát hozták ki győztesként 79,7 százalékkal.

photo_camera Fotó: SIARHEI LESKIEC/AFP

Az ellenzéki jelöltként induló Szvjatlana Cihanouszkaja azt mondta, nem hisz a hivatalos előrejelzésnek, és biztos abban, hogy a többség őt támogatja. „Azt hiszem el, amit a saját szememmel látok, és én azt látom, hogy a többség velünk van” - jelentette ki.

photo_camera Fotó: SERGEI GAPON/AFP

Egyébként Cihanouszkajának - aki a bebörtönzött férje helyett indult az elnökválasztáson - szombaton el kellett rejtőznie, miután a kampánystábjából kilenc embert vett őrizetbe a rendőrség. A gyerekeit pedig már korábban külföldre menekítette. Vasárnap újságírók és a kampánystábja gyűrűjében jelent meg a szavazáson.

photo_camera Szvjatlana Cihanouszkaja Fotó: SERGEI GAPON/AFP

Minszkben több ezer tiltakozó vonult az utcákra, a Guardian beszámolója szerint a rendőrség vízágyúkkal és gumilövedékekkel oszlatta a tömeget. Több tucat embert őrizetbe vettek. Ugyanakkor összecsapásokat jelentettek Homelből és Vicebszkből is.

photo_camera Fotó: SIARHEI LESKIEC/AFP

A belügyminisztériumra hivatkozva az állami hírügynökség, a BelTa hajnalban azt közölte, hogy a rendőrség ellenőrzése alatt tartja a helyzetet Minszkben, a tüntetést pedig feloszlatták. Ennek során a rendfenntartó erők hang- és könnygázgránátokat, valamint gumilövedékeket is bevetettek.

photo_camera Fotó: SERGEI GAPON/AFP

Sokan megsérültek, a helyszínekre több tucat mentőt vezényeltek. A hatóságok a tiltakozókat kiszorították a város központi magjából és környező utcáiból.

A választási bizottság hajnali kettőre részletesebb adatokat ígért, ami azonban még nem történt meg. A részvételi arány 84,05 százalékos volt. (Guardian/MTI)