Sokan megsérültek, amikor a rendőrség kiszorította a tüntetőket Minszk központjából

Közel 20 fehérorosz városban kezdődtek tüntetések, miután az elnökválasztás után az állami exit pollok a 26 éve hatalmon lévő Aljakszandar Lukasenkát hozták ki győztesként 79,7  százalékkal. 

Fotó: SIARHEI LESKIEC/AFP

Az ellenzéki jelöltként induló Szvjatlana Cihanouszkaja azt mondta, nem hisz a hivatalos előrejelzésnek, és biztos abban, hogy a többség őt támogatja. „Azt hiszem el, amit a saját szememmel látok, és én azt látom, hogy a többség velünk van” - jelentette ki.

Fotó: SERGEI GAPON/AFP

Egyébként Cihanouszkajának - aki a bebörtönzött férje helyett indult az elnökválasztáson - szombaton el kellett rejtőznie, miután a kampánystábjából kilenc embert vett őrizetbe a rendőrség. A gyerekeit pedig már korábban külföldre menekítette. Vasárnap újságírók és a kampánystábja gyűrűjében jelent meg a szavazáson. 

Szvjatlana CihanouszkajaFotó: SERGEI GAPON/AFP

Minszkben több ezer tiltakozó vonult az utcákra, a Guardian beszámolója szerint a rendőrség vízágyúkkal és gumilövedékekkel oszlatta a tömeget. Több tucat embert őrizetbe vettek. Ugyanakkor összecsapásokat jelentettek Homelből és Vicebszkből is. 

Fotó: SIARHEI LESKIEC/AFP

A belügyminisztériumra hivatkozva az állami hírügynökség, a BelTa hajnalban azt közölte, hogy a rendőrség ellenőrzése alatt tartja a helyzetet Minszkben, a tüntetést pedig feloszlatták. Ennek során a rendfenntartó erők hang- és könnygázgránátokat, valamint gumilövedékeket is bevetettek. 

Fotó: SERGEI GAPON/AFP

Sokan megsérültek, a helyszínekre több tucat mentőt vezényeltek. A hatóságok a tiltakozókat kiszorították a város központi magjából és környező utcáiból. 

A választási bizottság hajnali kettőre részletesebb adatokat ígért, ami azonban még nem történt meg. A részvételi arány 84,05 százalékos volt. (Guardian/MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.