A belarusz hatóságok vitték Litvániába Szvjatlana Cihanouszkát

külföld
2020 augusztus 11., 11:03

Bár Szvjatlana Cihanouszka, a belarusz ellenzék elnökjelöltje Litvániából küldött videoüzenetében azt állította, hogy "önként" hozta meg a "nagyon nehéz döntést" arról, hogy elhagyja Belaruszt, kampánystábja egyik tagja szerint az igazság ennél árnyaltabb. Olga Kovalkova szerint Cihanouszkának valójában "nem volt más választása", miután a belarusz hatóságok a korábban őrizetbe vett kabinetfőnökével, Marija Morozzal együtt kipakolták az országból.

Kovalkova a Tut.by belarusz hírügynökségnek azt is állította, hogy Cihanouszka kampánystábjának több tagját is "túszul ejtették" a belarusz hatóságok, vagyis Cihanouszkaját emberei sorsával zsarolták. Hogy ez valóban így lehet, azt sajátos nyilatkozatával a belarusz titkosrendőrség, a KGB vezetője erősítette meg. Ő azt mondta, hogy 120 rendőrt vezényeltek ki az egyesült ellenzék kampánystábjának "védelmére", mert úgy értesültek, hogy "merénylet készül Cihanouszkaja ellen".

"Tudom, hogy sokan megértenek, sokan elítélnek és sokan meggyűlölnek. De tudják, ne adja Isten, hogy bárki ilyen választás elé kerüljön, mint én" - mondta Cihanouszkaja a már Litvániában rögzített videójában. "Emberek, arra kérem önöket, hogy vigyázzanak magukra" - mondta. (Via MTI)