Gumilövedékkel és hanggránátokkal oszlatták Minszkben a második napja tartó tüntetéseket

külföld
2020 augusztus 11., 05:46

Immár hivatalosan is megerősített halálos áldozata is van a Minszkben az elnökválasztás után kirobbant, keddre virradóra már második éjszakája tartó zavargásoknak. A hatóságok tájékoztatása szerint egy tüntető vesztette életét, amikor felrobbant a kezében egy robbanószerkezet, írja a BBC.

photo_camera Fotó: SERGEI GAPON/AFP

Vasárnap este azután kezdődtek a tiltakozások, hogy az illetékes hatóságok bejelentették Aljakszandr Lukasenka, az 1994 óta regnáló elnök győzelmét, és azt, hogy Lukasenka az előzetes eredmények alapján a szavazatok 80,4 százalékát szerezte meg. Amennyit nyilván nem, de azt már előre tudni lehetett, hogy a választás eredménye fiktív lesz, ahogy mindig is az volt - és ahogy Lukasenka ezeken a fiktív választásokon rendre ilyen eredményt szokott elérni.

A nyilvánvaló szabálytalanságok - ellenzéki politikusok és aktivisták megfélemlítő hatósági vegzálása, őrizetbe vétele, a választási ellenőrök kizárása, az előzetes szavazás adatainak feltűnő meghamisítása - miatt az ellenzék vezéralakjává emelkedett Szvajtlana Cihanouszkaja nem is volt hajlandó elfogadni a vereségét, magát hirdette ki valódi győztesnek. Cihanouszkaja eleve csak azért szállt versenybe, mert a hatóságok letartóztatták a választáson indulni akaró vlogger férjét. Azt, hogy valójában milyen eredmény született a választásokon, sejteni se lehet, de ahogy az se valószínű, hogy Lukasenkára nyolcvan százaléknyian szavaztak, az se, hogy Cihanouszkaja nyert volna.

photo_camera Fotó: SERGEI GAPON/AFP

Ez valójában immár mellékes is, Lukasenka sorsa, mint hétfői elemzésünkben írtuk, az utcán fog eldőlni. Ott pedig most a hatóságok különös keménységgel lépnek fel, hanggránátokat, gumilövedéket bevetve szó szerint rohamokat indítanak a főváros utcáin tiltakozók ellen, akik Molotov-koktélokkal viszonozzák ezt, és barikádakat próbálnak emelni.