Peking jóváhagyta, hogy egy évvel elhalasszák a hongkongi törvényhozási választásokat

külföld
2020 augusztus 11., 11:58

Peking jóváhagyta az eredetileg szeptemberben esedékes hongkongi törvényhozási választások egy évvel későbbre halasztását – jelentette be a CGTN kínai nemzetközi hírcsatorna.

A kínai parlament legfelsőbb törvényhozói testülete, az Országos Népi Gyűlés Állandó Bizottsága elfogadta Carrie Lam hongkongi kormányzó július 28-án beadott javaslatát a halasztásra. A hongkongi vezetés a döntést a koronavírus-járvánnyal indokolta, és Pekinghez fordult, hogy oldja fel a halasztás jogi problémáit. A különleges közigazgatási státusszal bíró város alkotmányaként funkcionáló alaptörvény ugyanis 4 évben szabja meg a törvényhozás mandátumát.

Carrie Lam azt állította, hogy a halasztás mellett kizárólag a közegészség védelme miatt döntöttek, a határozatban nem játszott szerepet semmilyen politikai indok.

Carrie Lam sajtótájékoztatója 2020. június 9-én.
photo_camera Carrie Lam sajtótájékoztatója 2020. június 9-én. Fotó: Anthony Wallace/AFP

De demokráciapárti törvényhozók alkotmányos válságtól tartanak. 22 képviselő közös közleményben azt írta, hogy az elmúlt év kormányellenes tüntetései után kiemelten fontos lenne megtartani a törvényhozási választásokat. A demokráciapárti ellenzék abban reménykedett, hogy a tavaly kezdődött tüntetéshullámra és a kínai kormányzat által júniusban életbe léptetett nemzetbiztonsági törvény népszerűtlenségére támaszkodva többségbe kerülhet a város törvényhozási tanácsában.

Augusztus elején a hongkongi ügyvédi kamara is kételyeket támasztott a választások elhalasztásának jogszerűségében. Az EU felszólította Hongkongot a döntés újragondolására, az USA pedig elítélte a választások elhalasztását. (MTI)