Peking jóváhagyta, hogy egy évvel elhalasszák a hongkongi törvényhozási választásokat

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Peking jóváhagyta az eredetileg szeptemberben esedékes hongkongi törvényhozási választások egy évvel későbbre halasztását – jelentette be a CGTN kínai nemzetközi hírcsatorna.

A kínai parlament legfelsőbb törvényhozói testülete, az Országos Népi Gyűlés Állandó Bizottsága elfogadta Carrie Lam hongkongi kormányzó július 28-án beadott javaslatát a halasztásra. A hongkongi vezetés a döntést a koronavírus-járvánnyal indokolta, és Pekinghez fordult, hogy oldja fel a halasztás jogi problémáit. A különleges közigazgatási státusszal bíró város alkotmányaként funkcionáló alaptörvény ugyanis 4 évben szabja meg a törvényhozás mandátumát.

Carrie Lam azt állította, hogy a halasztás mellett kizárólag a közegészség védelme miatt döntöttek, a határozatban nem játszott szerepet semmilyen politikai indok.

Carrie Lam sajtótájékoztatója 2020. június 9-én.Fotó: Anthony Wallace/AFP

De demokráciapárti törvényhozók alkotmányos válságtól tartanak. 22 képviselő közös közleményben azt írta, hogy az elmúlt év kormányellenes tüntetései után kiemelten fontos lenne megtartani a törvényhozási választásokat. A demokráciapárti ellenzék abban reménykedett, hogy a tavaly kezdődött tüntetéshullámra és a kínai kormányzat által júniusban életbe léptetett nemzetbiztonsági törvény népszerűtlenségére támaszkodva többségbe kerülhet a város törvényhozási tanácsában.

Augusztus elején a hongkongi ügyvédi kamara is kételyeket támasztott a választások elhalasztásának jogszerűségében. Az EU felszólította Hongkongot a döntés újragondolására, az USA pedig elítélte a választások elhalasztását. (MTI)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!