Rohamtempóban igyekeznek kiszivattyúzni az olajat a Mauritiusnál zátonyra futott tankerhajóból, mielőtt kettétörik

környezetvédelem
2020 augusztus 12., 14:10

Július 25-én zátonyra futott, majd süllyedni kezdett egy tankerhajó az afrikai Mauritius partjainál. A panamai zászló alatt hajózó japán MV Wakashio nevű hajóból már körülbelül ezer tonna olaj ömlött az Indiai-óceánba. A környezeti katasztrófa elhárításán dolgozó mentőegységek most igyekeznek kimenteni a hajótestben maradt olajat, mielőtt a tanker süllyedés közben kettétörne - írja a BBC.

A portál szerint mostanra még körülbelül 700 tonna olaj maradt az MV Wakashio tárolóegységeiben, az akciót várhatóan még szerdán befejezik.

A baleset okozta károk azonban így is nagyon súlyosak. Mauritius partjainál található a világ egyik legértékesebb korallzátonya, a kiömlő olaj leginkább ennek az élővilágát, és ezzel együtt a szigeten élők megélhetési forrásait: a halászatot és a turizmust is veszélyezteti.

Az ország segítséget kért az olajszennyezés elkerítésére, mert nem rendelkeznek a szükséges felszereléssel. A mentési munkákkal párhuzamosan a szigeten önkéntesek és helyiek igyekeznek saját eszközeikkel tisztítani az olajjal szennyezett tengervizet.

photo_camera Fotó: -/AFP

Vagy speciális torlaszokkal távol tartani a szennyezést a még tiszta területektől.

photo_camera Fotó: -/AFP