Soros György: Magyarországot elfoglalta az Európai Unió egyik legnagyobb belső ellensége

POLITIKA
2020 augusztus 12., 07:24

Kilencvenedik születésnapja alkalmából készített interjút Soros Györggyel a Népszava. A Nyílt Társadalom Alapítványokat létrehozó magyar-amerikai üzletember főként a közös európai válságkezelésről, és az Európai Unió jövőjéről mondta el a véleményét.

Szerinte a világ a legnagyobb krízist éli át a II. világháború óta a koronavírus-járvány nyomán. És Soros szerint ez a válság sérülékenyebb helyzetben éri Európát, mint az Egyesült Államokat. Hiába van ugyanis Donald Trump személyében egy „pökhendi szélhámos” az USA élén, az erős alkotmány és a fékek és ellensúlyok rendszere garancia lehet „a történelem leghosszabb ideje működő demokráciájának” túlélésére.

„Az Európai Unió sokkal sérülékenyebb helyzetben van, mivel nem kész formáció. Továbbá sok ellensége van mind belülről, mind kívülről.”

- mondja Soros.

Soros György (AFP PHOTO / BRENDAN SMIALOWSKI)
photo_camera Soros György (AFP PHOTO / BRENDAN SMIALOWSKI) Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI

Belső ellenségekként azokat a mozgalmakat és politikai erőket nevezte meg, „amelyek ellenzik azokat az értékeket, amelyek alapján az Európai Uniót megalapították”.

„Két országban ezek az erők lényegében elfoglalták az államot, Orbán Viktor Magyarországon, Jaroslaw Kaczynski Lengyelországban. Ez úgy történik, hogy közben Lengyelország és Magyarország az EU által folyósított strukturális támogatások legnagyobb kedvezményezettje”

- mondta, hozzátéve, legjobban azonban Olaszország miatt aggódik, ahol Európa támogatóinak aránya csökken, és az eurozónában maradás támogatottsága is visszaesett.

Ez Soros szerint az unió közös válságkezelésének döcögésével hozható kapcsolatba. Bírálta a Fukar Ötöknek nevezett tagállamokat (Hollandia, Ausztria, Svédország, Dánia és Finnország), akiknek „önző” módon sikerült elérniük, hogy gyengébb közös fellépés legyen, mint amire szükség volna.

„A klímaváltozás elleni küzdelmet szolgáló politikára, a védelmi politikára vonatkozó tervek visszanyírása különösen csalódást keltő. Másodsorban biztosítani akarják azt is, hogy az uniós forrásokat jól költsék el. Ez problémát okoz a déli tagállamok számára, amelyeket a legsúlyosabban érintett a vírus”

- mondta.

Ami pedig Európa külső ellenségeit illeti: „sokan vannak, de van egy közös jellemzőjük: ellenzik a nyílt társadalom eszméjét”.

A sok ellenség közül Soros szerint most Kína áll az első helyen, a nagyhatalom, amely vezető szerepet tölt be a mesterséges intelligencia terén amely az ellenőrzés eszközeit hozza létre.

„Ez utóbbiak hasznosak egy zárt társadalom számára, és halálos veszélyt jelentenek egy nyílt társadalomnak”

- mondta.

Szerinte a koronavírus-járvány is ront a helyzeten: a megfigyelés mesterséges intelligencia által előállított eszközei igen hasznosak a vírus megfékezésében, és ez még a nyílt társadalmakban is elfogadhatóbbá teszi ezen eszközöket.

Visszatérve Amerikára: az antirasszista mozgalom erősödéséről, és a Black Lives Matter-ről Soros úgy vélekedik, a forradalom, ami jelenleg az Egyesült Államokban zajlik, „túlzásba vitte a tagadás kultúráját és a politikai korrektséget”.

„A nyílt társadalmak támogatójaként a politikai korrektséget politikailag inkorrektnek tartom. ­Sosem szabadna elfelejtenünk, hogy a különböző nézetek pluralitása lényeges eleme a nyílt társadalmaknak.”

- mondta a születésnapos üzletember.