Eggyel kevesebb ételt szolgálnának fel az éttermekben Kínában, mint ahány vendég van

külföld
2020 augusztus 13., 09:45

Kína lépéseket tesz az élelmiszerpazarlás csökkentése érdekében, miután Hszi Csin-ping elnök sokkolónak nevezte az elpazarolt étel mennyiségét az országban.

Hszi Csin-ping szerint az Üres tányér névre keresztelt kampányra azért van szükség, mert a koronavírus nyomán kialakult élelmezési helyzet egy vészcsengője volt az ételpazarlásnak, emellett a Kínában puszítót áradások is megmutatták, hogy az élelmiszertartalékok végesek.

A kampány keretében Vuhan Vendéglátóipari Szövetség arra kéri az éttermeket, hogy eggyel kevesebb ételt szolgáljanak fel az érkező vendégeknek, mint ahányan vannak. Tehát egy 10 fős társaság csak 9 ételt rendelhessen. Ennek a bevezetése már csak azért sem lesz könnyű, mert a kínai hagyomány szerint az üres tányér annak a jele, hogy a házigazda nem készített elegendő ételt.

Az internetes kommentelők szerint az intézkedés túl szigorú.

„Mi van akkor, ha valaki egyedül megy be egy étterembe? Akkor mennyi ételt rendelhet? Nullát?” - írta egy kommentelő.

Mások szerint pedig nem a hagyományos éttermek pazarolnak sokat, hanem azok az extravagáns rendezvények, ahova tisztviselők járnak. (BBC)