A BKK leszállíthatja azokat az utasokat, akik maszk nélkül utaznak

Rendkívüli hírlevél
Amit 2021-ben azonnal tudni kell.

A BKK tapasztalatai szerint az elmúlt hónapokban lazult a maszkviselési fegyelem.  A társaság pénteki közleménye szerint míg a szabály bevezetésekor az utasok közel 100 százaléka betartotta az előírásokat, a BKK nem reprezentatív felmérése szerint jelenleg ez a szám 85 százalék körül, vagy egy kicsivel afölött mozog. A visszaesés egyik oka a nyári kánikula lehet, ugyanakkor a melegben ugyanolyan nagy jelentősége van a maszkviselésnek, mint a kellemesebb időjárásban.

Ezért felhívják azt utasok figyelmét, hogy aki a kötelezettséget ezek után is figyelmen kívül hagyja, ezzel utastársai egészségét veszélyezteti, 

az utazási feltételek szerint akár ki is zárható a közösségi közlekedési szolgáltatásból.

Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

A maszk használatát elsősorban az ellenőrök, illetve a metróbejáratoknál ellenőrzést végző utaskoordinátorok ellenőrzik, és ha szükséges, felhívják az utasok figyelmet a szabály betartására. 

Maguknak az ellenőröknek is kötelező a maszkviselet, a Budapesti Közlekedési Központ folyamatosan ellátja őket a munkájuk ellátásához szükséges védőeszközökkel. Amennyiben egy-egy ellenőr bizonyíthatóan nem tartja be az egészségvédelmi előírásokat, azzal szemben a BKK munkajogi következményeket léptet életbe. Ugyanakkor a járművezetőknek ugyan nem tiltott, de nem is kötelező a maszkviselet, mert legtöbbjük zárt vezetőfülkében ül.

Emlékeztetnek, hogy a maszk kizárólag akkor nyújt védelmet, ha helyesen hordjuk: nem az állunkon, a nyakunkon, vagy a fülünkön lógva, hanem úgy, hogy a lehető legjobban eltakarja a szájunkat és az orrunkat is.  Mivel a vírus akár két hétig is lappanghat, illetve a fertőzöttek jelentős része tünetmentesen esik át a fertőzésen, így valóban nagy jelentősége van annak, hogy a maszk felfogja a viselője által kilélegzett, esetleg kiköhögött, kiprüszkölt levegőt.