Elviszik a Ligetből az álló farkú csillagnéző szobrát

MŰVÉSZET
2020 augusztus 14., 11:43

Eredményesek voltak a kommentekben sápítozó szentfazekak: a csaladinet.hu információja szerint szeptember 27-én elviszik a Városligetből a Boldi művésznéven alkotó Szmrecsányi Boldizsár szobrászművész alkotását, a Csillagnézőt.

A szobor annak ellenére okozott felbuzdulást, hogy mégcsak nem is új műről van szó, ami ráadásul évekig állt Budapest egyik frekventált pontján, a felújított Várkert Bazár területén. De a Ligetben sokan észrevették, hogy a csillagos eget bámuló stilizált fickónak annyira tetszik az Elon Musk műholdfalkája által még tönkre nem tett látvány, hogy bronzkemény erekciója támadt tőle. Ez egyébként Szmrecsányi egyik visszatérően használt motívuma.

Az alkotó az egyik legsikeresebb, számos köztéri munkát is felmutató kortárs magyar szobrász.

A csaladinet.hu a Műcsarnok sajtóosztályától tudta meg, hogy a múzeum közelében felállított szobor szeptember 27-én visszakerül az alkotója műtermébe. A Műcsarnok azt állítja, hogy a mű az évente megrendezett Szalon részeként funkcionáló Szabadjáték – Szobák című kiállítás egyik bemutatott alkotása, és így eleve csak meghatározott időre került ki a parkba.


A Műcsarnok egyébként védelmébe vette az alkotást:

„Ez a szobor egy archaizáló, stilizált férfialakot ábrázol, amely a fűben ülve az eget kémleli. Semmilyen negatív és ízlésromboló tartalommal nem rendelkezik.”