Miután kiderült, hogy a közmédia nem Bogdán László, hanem egy balkáni hegedűs temetéséről közölt videót, azt simán csak kivették a „riportból”

Média
2020 augusztus 14., 08:29

Tegnap írtam meg, hogy a hirado.hu-n megjelent egy írás, ami Cserdi július végén eltemetett polgármesteréről szól. A „Bogdán László: a cigányoknak Tamás bátya, a magyaroknak Luther King” című, oknyomozó portréként és riportként tálalt cikk Szerencsés D. Márton és Zsolnai György neve alatt jelent meg, és a megfogalmazás alapján arra lehetett következtetni, hogy a szerzők ott voltak a temetésen.

Többek között ilyen fordulatokkal utaltak arra, hogy jelen voltak: „Őket megszólítva, mindannyian ugyanazt a mantraszerű mondatot ismételgetik: »Laci értünk halt meg.« Naivitásuk, értetlenségük szinte ijesztő, és csak egyetlen kisöreg cigány veti fel, hogy »ostobaság ez, mert igaz, hogy értünk élt, de hogy miért vagy kiért halt meg, az csak rá meg a Jóistenre tartozik. Vele számol el majd mindenki a végén. A többi meg a lelkiismeretével.«”

Már a mesebeli „kisöreg cigány” figurája alapján is felmerülhet az olvasóban, hogy mégsem jártak ott, de még árulkodóbb volt, hogy Bogdán László temetéséről egy olyan Youtube-videót ágyaztak be, ami 2014-ben, Szerbiában készült Boban Voz hegedűs búcsúztatásakor. A július véginek beállított videón egyébként – igencsak gyanús módon – bőrkabátban vannak az emberek.

photo_camera Fotó: hirado.hu

A cikkünk megjelenése után a hibát korrigálandó a hirado.hu bármiféle jelzés nélkül, egyszerűen csak kivette a videót, csak üres sorokat hagyva a helyén:

photo_camera Fotó: hirado.hu

Július közepén új főszerkesztőre bízták a közmédia honlapjának az irányítását: Leitner Attila, a Lokál korábbi főszerkesztője érkezett a szintén Habony Árpádhoz köthető „nemzetközi hírügynökségtől”, a V4 Agency-től. A váltás máris meglátszik.