Lukasenka szerint a NATO akarja megsemmisíteni a fehérorosz nemzetet

külföld
2020 augusztus 16., 14:08

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök vasárnap délelőtt megjelent hívei előtt Minszkben, a Függetlenség terén, hogy beszédet mondjon a „spontán szerveződött” kormánypárti nagygyűlésen. A megmozduláson orosz és fehérorosz független források szerint körülbelül kétezer ember vett részt, és semmiképpen sem tűnt átütő erejűnek, annak ellenére, hogy buszokkal, vonatokkal is szállítottak embereket az elnök melletti tüntetésre. Az ellenzék ennél jóval nagyobb, több tízezres demonstrációt tartott vasárnap.

Ez a videó például a Lukasenka melletti nagygyűlés elején készült:

link Forrás

Lukasenka beszédének legfontosabb állítása az volt, hogy új választás kiírásáról szó sem lehet, hiszen az azt jelentené, hogy „az ország megadja magát a NATO agressziójának”.

„Ha az ő (mármint a nyugati agresszorok – a szerk.) utasításaikat követjük, akkor végünk van. Elpusztul a nemzetünk” – alkalmazta minden kelet-európai autokrata kedvenc fenyegtését és rémképét Lukasenka. És a keleti végeken oly divatos lájtos rasszizmus igényeit kielégítendő a megszállásra készülő NATO-katonák bőrszínéről is elengedett egy-két megjegyzést.

Lukasenka köszönti híveit 2020 augusztusában
photo_camera Lukasenka köszönti híveit. Fotó: SIARHEI LESKIEC/AFP

A fehérorosz elnök természetesen tagadta a választási csalás vádját, és az ellenzéket, valamint az „ország határain készülődő” NATO-t okolta a feszültség felszításáért, az erőszakos töntetésekért, de arra is tett utalást, hogy hajlandó lenne bizonyos engedményeket tenni, reformokat bevezetni.

A nagygyűlésen megjelentek a kormányzat és szenátus legmagasabb rangú tisztviselői is. Egyes jelentések szerint kormányzati dolgozóknak utasításba adták, hogy vegyenek részt a megmozduláson. Független források arról számoltak be, hogy tüntetés résztvevőinek többsége nem minszki volt, az ország távolabbi videkiről szállították őket a fővárosba. A rendezvény helyszínét különösen nagy erőkkel biztosították, belügyi egységekkel, katonai járművekkel, sőt mezőgazdasági gépekkel vették körbe a teret.

Ez nem a Lukasenka-párti megmozdulás, hanem a vasánapi, több tízezres ellenzéki tüntetés. Az ellenzéki mozgalom jelképe a régi, szovjet idők előtti fehér-piros-fehér nemzeti zászló.
photo_camera Ez nem a Lukasenka-párti megmozdulás, hanem a vasánapi, több tízezres ellenzéki tüntetés. Az ellenzéki mozgalom jelképe a régi, szovjet idők előtti fehér-piros-fehér nemzeti zászló. Fotó: SERGEI GAPON/AFP

Az orosz RIA hírügynökség vasárnap délután azt jelentette, hogy Fehéroroszország augusztus 17 és 20. között hadgyakorlatot tart az ország nyugati határán, Lengyelország és Litvánia közelében. A gyakorlat célja, hogy az ország nyugati határvédelmét erősítse, valószínűleg nem függetlenül attól a Lukasenka-bejelentéstől, ami szerint a NATO „mozgolódik” a környéken.

A NATO brüsszeli központja vasárnap délután reagált a fehérorosz elnök beszédére. Oana Lungescu, a katonai szövetség szóvívője közölte, hogy a NATO csapatai semmiféle rendkívüóli tevékenységet nem végeznek a térségben, nincsenek csapatmozgások, erősítések vagy bármilyen demonstráció. A NATO-egységek jelenléte a szövetség kelet-európai tagországaiban (Lengyelországban és Litvániában) semmilyen más országra nem jelent veszélyt. Hozzátette azt is, hogy NATO éberen figyeli a fehéroroszországi eseményeket.

A NATO 2014-ben erősítette meg jelentlétét a térségben a tagországok kérésére (Lengyelországban, Litvániában, Lettországban és Észtországban), a Krím-félsziget orosz megszállása után.

Putyin orosz elnök szombaton azt közölte Lukasenkával, hogy Oroszország kész katonai erővel segíteni Belaruszt abban az esetben, ha az országon „fokozódna a külső nyomás”. (Reuters, MTI, Meduza.io, AFP, RIA Novosztyi)