Lukasenka hajlandó megosztani a hatalmat

külföld
2020 augusztus 17., 07:09

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök hétfőn bejelentette, hogy hajlandó megosztani a hatalmat és megváltoztatni az alkotmányt, de nem a tiltakozások nyomására.

A Belta állami hírügynökség jelentése szerint az elnök elmondta, hogy már zajlik az alaptörvény módosításával kapcsolatos munka, amelynek révén megváltozhat a hatalmi jogkörök elosztása.

Lukasenka ugyanakkor megerősítette, hogy az ellenzék és az országszerte tiltakozó tömegek követelése ellenére nem fogják megismételni az augusztus 9-én tartott elnökválasztást. „Soha ne számítsanak arra, hogy nyomás hatására fogok bármit is megtenni. Nem lesznek új választások” - szögezte le az országot 26 éve irányító egykori tsz-elnök. Az elnök hétfőn a MZKT gyárában akarta demonstrálni, hogy nem vesztette el a támogatottságát, de a munkások belé foztották a szót, amikor azt kiabálták: „Takarodj!”.

link Forrás

A Meduza beszámolója szerint Lukasenka azt mondta, addig nem lesznek új választások, amíg meg nem ölik.

Szvjatlana Cihanouszkaja, az ellenzék vezetője egy videóüzenetben arról bezsélt hétfőn, hogy készen áll, hogy vállalja a felelősséget és vezesse Fehéroroszországot. Egyben a rendvédelmi és a fegyveres erők tagjait is felszólította, hogy álljanak át, és azt ígérte, hogy eddig elkövetett bűneik bocsánatot nyernek. Azt követelte, hogy teremtődjenek meg Fehéroroszországban a tiszta választás megtartásának jogi feltételei.