A külügy nem árul el semmit a hajózásról, mondván, Szijjártó szabadságon van, de közben azt is állítják, hogy dolgozik

képzavar
2020 augusztus 18., 17:52
Szijjártó Péter a Fidesz eredményváró rendezvényén az önkormányzati választáson a Bálna Budapest kulturális központban 2019. október 13-án.
photo_camera Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Fidesz eredményváró rendezvényén az önkormányzati választáson a Bálna Budapest kulturális központban 2019. október 13-án. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Az Átlátszó mai cikke szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Lady MRD nevű luxusjachton nyaralt, miközben olyan fotókat posztolt, mintha az irodájában dolgozna. A hajó tulajdonosa Szijj László tiszakécskei nagyvállalkozó, a negyedik leggazdagabb magyar, akinek a cége sorra nyeri a közbeszerzéseket.

Menczer Tamás külügyi államtitkár a Facebookon az ügyre úgy reagált, hogy: „Igen, a miniszter szabadságát tölti, és közben dolgozik.” A közmédia is úgy tálalja a hírt, hogy: „Szijjártó Péter szabadsága alatt is dolgozik”. Arról Menczer és a hirado.hu sem írt semmit, hogy hogyan dolgozhat a külügyminiszter egy multimilliárdos jachtjáról.

Az eset több kérdést is felvett, ezt az öt kérdést küldtük el a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak:

  1. Szijjártó miniszter úr fizetett-e az útért, és ha igen, akkor kinek és mennyit?
  2. Szijjártó miniszter úr milyen viszonyban van a hajtó tulajdonosával? Hogy merült fel, hogy ott tölti a nyaralását? Meghívták? Ő kérdezett rá?
  3. Hányan, mennyi ideig tartózkodtak a hajón?
  4. Korábban is előfordult-e, hogy Szijjártó miniszter úr a hajón vendégeskedett? Akkor milyen feltételekkel?
  5. Szijjártó miniszter úr nem tartja-e aggályosnak, hogy egy olyan nagyvállalkozó jachtján tölt időt a nyaralásán, aki a cégeivel közbeszerzéseken folyamatosan rengeteg állami pénzt nyer el?

Rövid időn belül meg is érkezett a válaszlevél, ami a kérdésekre nem adott választ:

„A Külgazdasági és Külügyminisztérium nem tud tájékoztatást adni a külgazdasági és külügyminiszter magánprogramjairól.

A miniszter hivatalos programjairól és munkájáról eddig is és ezután is teljeskörű tájékoztatást adtunk és adunk.

Mivel a jelenleg szabadságon lévő miniszter a szabadsága alatt is folyamatosan dolgozik, az ezzel összefüggő kérdésekről folyamatosan beszámolunk a közösségi oldalán.

A képek ott történő felhasználása a korábbi szerkesztési gyakorlatot követi (korábbi eseményeken és találkozókon készített képek felhasználása).”

Tehát a KKM szerint Szijjártó Péter magánprogramon volt, de közben közügyeket intézett.

Egyébként még az is kérdéses – ha elfogadjuk a kormány logikáját –, hogy mi a biztosíték, hogy a külügyminiszter egy milliárdos nagyvállalkozó jachtján biztonságos kapcsolatban tud dolgozni és kommunikálni hazai és külföldi állami képviselőkkel.

Kiemelt videóink