A miniszter a szabadságán is dolgozik - reagált Szijjártó lebukására az államtitkára, de valamit elfelejtett megemlíteni a jachtról, ahol ez történik

politika
2020 augusztus 18., 09:24

„Igen, a miniszter szabadságát tölti, és közben dolgozik” – kezdte reakcióját Menczer Tamás külügyi államtitkár az Átlátszó mai cikkére, ami szerint Szijjártó Péter a Lady MRD nevű luxusjachton nyaral, miközben olyan fotókat posztol, mintha az irodájában dolgozna.

link Forrás

Menczer szerint Szijjártó a szabadságán „számos külügyminiszterrel tárgyalt telefonon, foglalkozott a beruházás-ösztönzési támogatásokkal, velem pedig a nemzetközi sporteseményekre vonatkozó - koronavírussal kapcsolatos - szabályokat dolgozta ki”.

„A külügyminiszter általános munkatempóját még az ellenfelei is elismerik, a szabadsága sem telik munka nélkül”

- írja az államtitkár, aki szerint „a képmutatás csúcsa, hogy azok, akik folyamatosan a magánélet szentségéről és sérthetetlenségéről beszélnek, leselkednek, és fényképeket készítenek egy, a családja körében lévő emberről”.

photo_camera Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

Hogy mi maradt ki ebből az eszmefuttatásból? Az, hogy Szijjártó nem akárhol nyaral, hanem egy olyan luxusjachton, aminek tulajdonosa Szijj László tiszakécskei nagyvállalkozó, a negyedik leggazdagabb magyar.

Ez idén júniusban derült ki egyértelműen, miután az új uniós szabályoknak köszönhetően nyilvánosságra kellett hozni a jachtot tulajdonoló máltai offshore cégek valódi tulajdonosait.

Szíjj László pedig egy jórészt állami megrendelésekből meggazdagodott építőipari vállalkozó, akinek Mészáros Lőrinccel is van közös cége. Tavaly saját nevére vette a Közgép építőipari nagyvállalatot, Simicska Lajos egykori cégét.

Az pedig, hogy egy hivatalban lévő miniszter egy rendszeresen nagy értékű közbeszerzéseket nyerő nagyvállalkozó jachtján töltse nyári szabadságát,

nem kifejezetten a demokratikus jogállamokban megszokott gyakorlat.