A jobbikos Bíró László bocsánatot kér az antiszemita kommentjei miatt

POLITIKA
2020 augusztus 19., 18:07

A Magyar Nemzet írt arról, hogy a jobbikos Bíró László, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 6-os választókerületben tartandó időközi országgyűlési választáson induló összellenzéki jelölt korábban a Facebook antiszemita megjegyzéseket tett. A lap azt írta:

„A baloldali összefogás szerencsi jelöltje a rasszista kijelentései mellett antiszemita megnyilvánulásokkal hívta fel magára a figyelmet. »A kutyám majd megveszik amikor a „tetűcsúzdások” elmennek a ház előtt. Dolgoznak barátaim a szállodaiparban, elmondják mi a helyzet« – ezzel Bíró László arra utalt, hogy lengyel, orosz és izraeli haszid zsidó vendégek, vallási turisták látogatják a szerencsi és környékbeli szállodákat. Egy másik bejegyzésben Bíró arról elmélkedett, hogy »kikapcsolták a zsidó uzsora-banktőkét a gazdaságból, megszüntették a háborús jóvátételként eufeminizált kozmopolita rablás kifizetését« majd egy másik hozzászólásában ezt írta: »A Szent Koronára letett eskü meg smafu. Mifelénk két új alapszervezet is alakult, engem ez jobban érdekel, mint judapest.«”

Bíró László a cikk megjelenése után a Facebookon kért bocsánatot:

„Az elkövetett hibánál csak egy nagyobb vétek van: nem beismerni azt

Keresztény, istenfélő emberként elismerem, hogy hibát követtem el, amikor a közösségi médiában lefolytatott viták hevében évekkel ezelőtt vállalhatatlan kijelentéseket tettem. A bűnömért bocsánatot kérek mindazoktól, akiket megbántottam.

Keresztény, istenfélő emberként ugyanakkor hiszek a megbocsátás és a változás erejében. Tudom, hogy korábbi kijelentéseimmel nehéz helyzetbe hoztam azokat az ellenzéki pártokat, amelyek támogatásukról biztosítottak, ráadásul augusztus 22-én hivatalosan is elindul a kampány. A startvonalon állunk, ahonnan már nincs visszaút, csak előre, hogy lebontsuk a Fidesz kétharmados falait.

Nem kérem azt, hogy az ellenzéki pártok elnézzék a bűnömet. Csak azt kérem, tegyék most félre mindazt, ami kavarog bennük. Tegyék félre azokért, akikért megyei képviselőként immár 10 éve küzdök Borsodban, Abaújban, a Hernád völgyében, Hegyalján, a Taktaközben származástól függetlenül. És tegyék félre azokért is, akik ettől a választástól nem kevesebbet várnak, mint a kétharmad lebontását szerte az országban.

A kommentjeim károkat okoztak. Legfőképp nekem. Az országnak csak akkor, ha emiatt megbomlik az ellenzéki egység a döntő csata előtt. Maradjunk együtt és hozzuk el változást. Bennem már megtörtént. Most a nemzeten a sor.”

photo_camera Fotó: Bíró László/Facebook

A fideszes Koncz Ferenc képviselő motorbalesete után nagy az időközi választás szimbolikus tétje, mert formálisan megtörhető a fideszes kétharmad, ahogy az 2015-ben is történt a tapolcai időközi választáson. Koncz helyéért a lánya, Zsófia indul a Fidesz-KDNP színeiben.