Gulyás szerint nem kell feltétlenül azonosulni a kitüntetett Raffay Ernő minden mondatával

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

„Raffay Ernő elismert történész. Nem kell egy történésznek minden mondatával feltétlenül azonosulni ahhoz, hogy egy életműre azt tudjuk mondani, hogy kitüntetést érdemel” - közölte a kérdésünkre a Kormányinfón Gulyás Gergely. 

Raffayt Kásler Miklós tüntette ki tisztikereszttel. Mint arról írtunk, a történész több előadásában (az általunk idézett egy 2015-ös, de több ilyen is fellelhető az elmúlt évekből) kifejtette a nézeteit a magyar zsidókról, például így 

„bejött egy migráns csapat, fölszaporodott, és kitúrt bennünket a pozíciókból a tudományban, a iskolában, az akadémiában, az egyetemen, a bankvilágban, a földbirtokban, a szakmákban, íme a tanulság emberek”. 

Raffay előadásaiban figyelmezteti a hallgatóságát, hogy azért nem szabad beengedni a muszlim migránsokat, mert van már tapasztalatunk a zsidó migránsokról:

„A történelem tényleg ismétli magát. Ha beengedjük a migránsokat, mert liberálisok vagyunk, akkor az lesz a következménye, hogy kivernek bennünket a vagyonunkból, a pozíciókból, mindenhonnan. Ez egy nagyon érdekes dolog. Tudom, hogy ez antiszemitának tűnik, amit most mondok, de ez a tény”.

Raffay arról is beszélt, hogy a Kárpátalján milyen „nagyon nagyon agresszív elzsidósodás” volt.

Megkérdeztük Gulyást, hogy nem vizsgálták-e Raffay antiszemita kijelentéseit, és mennyire férnek bele a kormány antiszemitizmus ellen meghirdetett zéró toleranciájába az ilyen típusú kijelentések. A miniszter válasza:  

„Nem szeretnénk oda eljutni, ahova  z egyébként Amerikából importált mozgalmak, amik Churchill-szobrokat döntenek most le. Mert Churchilltől sokkal durvább antiszemita szövegeket tudna ön idézni, ha éppen azt idézte volna”. 

Szerinte nem helyes gyakorlat kiválasztani néhány modnataot és valakinek ezzel az egész életművét megkérdőjelezni. „Összességében azt lehet mondani,hogy Raffay Ernő egy tiszteletreméltó történészi tudással és életművel rendelkezik, ezt sokáig, évtizedeken keresztül a rendszerváltás utánig senki nem kérdőjelezte meg".

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Kapcsolódó