Fehéroroszországban büntetőeljárást indítottak az ellenzéki vezetők ellen

külföld
2020 augusztus 20., 17:39

A fehéroroszországi állami ügyészség büntetőeljárást indított az ellenzéki koordinációs tanács tagjai ellen. A vád szerint veszélyt jelentenek a nemzetbiztonságra, és céljuk a hatalom megszerzése.

A tanácsot Szvjatlana Cihanouszkaja, az ellenzék vezetője hívta életre Litvániában, ahová a választások utáni napokban kényszerült elmenekülni. A főügyész egy videóüzenetben olvasta fel a tanáccsal szembeni vádakat, a BBC szerint azt mondta, alkotmányellenes ilyesfajta testületeket létrehozni. Szerinte „számos állampolgár, miután realizálta, hogy törvénytelen tevékenységet folytat, azt mondta, kilép a tanácsból, és nem ért egyet annak céljaival”.

Szvjatlana Cihanouszkaja a tavalyi elnökválasztás utáni sajtótájékoztatóján, ahol bejelentette, hogy nem fogadja el a végeredményt.
photo_camera Szvjatlana Cihanouszkaja Fotó: Viktor Tolocsko/Sputnik via AFP

Makszim Znak, a tanács egyik tagja is megerősítette, hogy többen távoztak, miután a hatóságok megvádolták őket. Az viszont biztos, hogy nincs a távozók közt a testület legismertebb tagja, a Nobel-díjas író, Szvjatlana Alekszievics.

Cihanouszkaja célja, hogy a koordinációs tanács vezetésével békés hatalomátvétel történjen Fehéroroszországban, és tartsanak új, igazságos, demokratikus elnökválasztást nemzetközi megfigyelőkkel.

Fehéroroszországban 12 napja kezdődtek tömegtüntetések, miután az 1994 óta hatalmon levő Lukasenka elnök minden jel szerint elcsalta a választásokat. A hatalom ezután brutális erőszakkal csapott le a tiltakozókra. Szerdán az Európai Unió is közölte, hogy nem ismeri el a választási eredményt, amit hivatalosan óriási, 80 százalék feletti többséggel nyert Lukasenka.