A jövő héten kezdik az orosz oltóanyag tömeges tesztelését

külföld
2020 augusztus 20., 15:01

Több mint negyvenezer önkéntes alanyon, külföldi kutatócsoport felügyeletével kezdik tesztelni jövőhéten az Oroszországban kifejlesztett oltóanyagot, közölték csütörtökön. Ez az első alkalom, hogy a nemzetközi közvélemény megtudhat valamit a tesztelés körülményeiről, de azt nem árulták el, kikből áll majd a kutatócsoport, írja a Reuters.

Vlagyimir Putyin elnök augusztus 11-én jelentette be, hogy „ma reggel a világon elsőként Oroszországban bejegyeztek egy védőoltást az új típusú koronavírus ellen”. De hiába jegyezték be, valójában akkor még csak egy hete zajlott az oltóanyag klinikai tesztjeinek III. fázisa, ami más országokban megelőzi a bejegyzést. Világszerte még legalább négy másik vakcináról tudni, amely a III. tesztelési fázisban van.

photo_camera Az orosz vakcinán dolgozó kutatók Fotó: Sputnik via AFP

A nemzetközi tudóstársadalom tajtékozva fogadta a gyorsított regisztráció hírét. Korábban az Egészségügyi Világszervezet is kérte az oroszokat, hogy tartsák be a nemzetközi gyógyszerészeti előírásokat, és osszák meg legalább a vakcinájuk részletes tesztelési eredményeit, ez azonban nem történt meg.

Nyugati szakértők szerint érdemes lesz megvárni, amíg nemzetközi szakértők is megbizonyosodhatnak a vakcina hatékonyságáról. A gyártást finanszírozó oroszországi befeketetési alap vezetője szerint viszont információs háború zajlik ellenük, és azt ígérte, még ebben a hónapban publikálni fogják az adatokat egy tudományos folyóiratban. A korai regisztrációt azzal indokolta, hogy így lehetőségük lesz korábban, már októberben beadni az oltást az egészségügyi dolgozóknak és más, kockázatos csoportoknak.

Állítása szerint eddig egymilliárd adag vakcinát rendeltek tőlük szerte a világból, és évente 500 milliót képesek legyártani.