Több száz összeesküvéselmélet-hívő csoportot törölt a Facebook

INTERNET
2020 augusztus 20., 08:53

Közel 800 QAnon-csoportot törölt a Facebook szerdán, mert tele voltak az erőszakot éltető, fegyverhasználatra utaló, agresszív viselkedést ábrázoló posztokkal. Így is maradt még 1950 nyilvános és privát QAnon-csoport, de a jövőben ezeket nehezebb lesz megtalálni a keresőben, és nem is fogják őket ajánlani a felhasználóknak.

A Reuters szerint több százezer ember tagja legalább egy ilyen csoportnak, de a Facebook nem árulta el a pontos számokat. Eltávolítottak 980 lázadást szító csoportot is, köztük többnyire szélsőjobboldaliakat, de voltak köztük a baloldali antifa mozgalomhoz kötődők is.

photo_camera QAnon-hívők egy tavayi, portlandi megmozdulásukon Fotó: STEPHANIE KEITH/AFP

A QAnon történetéről korábban mi is részletesen írtunk. 2018 októberében valaki(k) „Vihar Előtti Csend” címen kezdett posztokat közzétenni a felhasználóknak teljes anonimitást biztosító, így a szélsőséges hangok gyűjtőhelyévé vált 4chanen. Az illető azt állította magáról, hogy Q szintű hozzáférése van államtitkokhoz, ami a legmagasabb szintű hozzáférés kódja az amerikai energetikai minisztériumnál. Így ragadt rajta a Q, illetve a QAnon név.

Q azt állította, hogy Trump elnök megbízásából szivárogtat apró részleteket a dolgok valós állásáról, amiből olyan összeesküvés-elméletek álltak össze, mint hogy Trump és az ellene nyomozó Robert Mueller különleges ügyész valójában együtt harcolnak a sátánista pedofilok ellen. Q legnépszerűbb követői imádják Trumpot, a demokratákat és a hollywoodi elit tagjait pedig sátánistáknak gondolják, akik gyerekeket esznek.

Az FBI tavaly terrorkockázatként azonosította az összeesküvés-elméleteket, az erről szóló dokumentumban pedig a QAnont is felidézték.

A Facebook-csoportok törlésével persze nem szűnik meg a probléma, a techcég egyik szóvivője is elismerte, hogy a qanonosok új csoportokat fognak létrehozni, ezért folyamatosan harcolni kell ellenük.