Az Emmi szerint tanórákon nem kell betartani a 1,5 méteres távolságot

oktatás
2020 augusztus 21., 12:50

Péntek délután közleményt adott ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma, mely szerint a sajtóban elterjedt téves információval szemben az iskoláknak kiküldött protokoll szerint a tanórákon nem előírás a 1,5 méteres védőtávolság megtartása.

(Amúgy ez nem feltétlen a sajtóban terjedt el tévesen, hanem a minisztérium mindössze két héttel iskolakezdés előtt küldte ki az ajánlásait az iskolaigazgatóknak, melyek között voltak olyan nehezen betartható felvetések is, melyeken még Gulyás Gergely miniszter is élcelődött a kormányinfón.)

Mindenesetre a minisztérium most azt írja, hogy az egy osztályba járó gyermekek akkor is szoros kontaktusba kerülnek egymással, ha a padok között biztosított a nagyobb távolság. Az intézkedési terv a közösségi terek - például a folyosó - esetében hangsúlyozza a távolságtartás fontosságát, mivel ott a különböző osztályba járó tanulók is keveredhetnek egymással.

A közösségi terekben a szociális távolság megtartása a létszám korlátozásával (például a csengetési rend eltérő megállapításával), a közösségi terek felosztásával valósítható meg. Ahol ez nem biztosítható, ott javasolt a maszk viselése a felső tagozatos és középiskolás tanulóknak. A kiadott ajánlást értelemszerűen az adott intézmény helyi sajátosságai szerint kell alkalmazni.

A közlemény úgy végződik, hogy a szülők felelőssége, hogy olyan gyermeket ne engedjenek óvodába, iskolába, akinél betegségre utaló jeleket észlelnek, továbbá segítsék elő otthon is az alapvető higiéniai szabályok (pl. köhögési etikett) betartását.