Lukasenka azt mondta, bezáratja azokat a fehéroroszországi gyárakat, ahol tüntetnek ellene

külföld
2020 augusztus 22., 14:14

Külföldről próbálnak forradalmat szítani Fehéroroszországban – mondta Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök egy katonai támaszponton. A 65 éves államfő katonai egyenruhában mondott beszédet egy gyakorlóterepen Grodno mellett, Fehéroroszország nyugati csücskében, pár km-re a lengyel és a litván határtól.

A minszki vezetés a legkeményebb intézkedésektől sem riad vissza, hogy megőrizze Fehéroroszország egységét – fenyegetőzött. Azt mondta, nyugatról, az EU-tag Lengyelország és a NATO részéről az a veszély fenyeget, hogy annektálni készülnek Fehéroroszország nyugati régióját, aminek a székhelye Grodno. Lukasenka nem tért ki arra, mire alapozza ezt az állítását.

Megfigyelők szerint a belarusz vezető kijátssza a „katonai kártyát”, hogy elterelje a figyelmet arról a súlyos belpolitikai válságról, ami az augusztus 9-i elnökválasztás után alakult ki.

Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök tiszteleg a 2017-es Zapad hadgyakorlaton, Boriszovnál.
photo_camera Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök tiszteleg egy orosz-fehérorosz hadgyakorlaton Boriszovnál 2017. szeptember 20-án. Fotó: Szergej Gapon/AFP

Lukasenka azt is mondta, hogy bezáratja azokat a gyárakat, ahol a munkások tüntetnek, és arra is utalt, hogy kirúgják a tiltakozó munkásokat – jelentette a RIA orosz hírügynökség.

Az ellenzék és sok nyugati ország, többek között az egész EU szerint elcsalták a választásokat, amiken hivatalos közlés szerint 80 százalékot szerzett a 26 éve hatalmon lévő Lukasenka. A választási eredmények kihirdetése után tiltakozó megmozdulások, tüntetések, sztrájkok sorozata indult Fehéroroszországban. A múlt vasárnap több 100 ezer tiltakozó vonult az utcára, követelve Lukasenka lemondását, mára és vasárnapra újabb nagyszabású tiltakozó megmozdulásokat hirdettek meg.

A fehérorosz újságírószövetség szerint eddig legalább 20 ellenzéki és független hírportál vált teljesen elérhetetlenné az interneten vagy nehezen letölthetővé Fehéroroszországban. Az érintettek között van az amerikai támogatásból működő Szabadság Rádió és a lengyel támogatásból működő Belsat műholdas tévécsatorna. Pénteken az állami kiadó üzemzavarra hivatkozva nem nyomtatta ki két népszerű független napilap, a Narodnaja Volja és a Komszomolszkaja Pravda aznapi számait. Az újságírók szövetsége a kormányhoz intézett felhívásban követelte, hogy ne gyakoroljanak nyomást a médiára, „vessenek véget a cenzúrának”.

A Litvániába menekült Szvjatlana Cihanouszkaja – aki úgy lett az augusztus 9-i fehérorosz elnökválasztás ellenzéki jelöltje, hogy a májusban bebörtönzött férje, a hazájában ismert videoblogger, Szjarhej Cihanouszki helyett indult – azt mondta, nem indul el újra az elnöki posztért, ha megismétlik a választást. (Reuters, MTI)