Soltész Miklós: Nekünk ez a szivárványos zászló nem kell, vigyék vissza Nyugatra!

politika
2020 augusztus 22., 13:12

A Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a Zala megyei Pölöskén arról beszélt, hogy Szent István nyugati szövetségkötésének szimbóluma a szivárvány zászlaja az Ószövetségből és a Szűz Máriát jelképező 12 csillag, ami az Európai Unió zászlajában is szerepel, de ezeket az értékeinket most el akarják rabolni tőlünk.

Soltész Miklós beszédet mond a kormányzati támogatással felújított katolikus plébániatemplom felszentelési ünnepségén a Zala megyei Pölöskén 2020. augusztus 22-én.
photo_camera Soltész Miklós beszédet mond a kormányzati támogatással felújított katolikus plébániatemplom felszentelési ünnepségén a Zala megyei Pölöskén 2020. augusztus 22-én. Fotó: Varga György/MTI/MTVA

Soltész Miklós a 15 millió forintos kormányzati támogatással felújított katolikus plébániatemplom felszentelési ünnepségén azt mondta: nekünk ez a szivárványos zászló nem kell, „vigyék vissza” Nyugatra, nekünk azok az értékek kellenek, amiket több mint 2000 éve Isten az emberek lelkébe írt.

Az EU zászlaját megtartjuk, mert benne van Mária szimbóluma, de ha sokáig „űzik a lelkeket, és rombolják az értékeket”, nehéz lesz ezt a közösséget egyben tartani – mondta.

Azt mondta, Szent István két szövetséget is kötött: egyrészt a Nyugat-Európából érkező kereszténységgel, hogy megmaradjunk a Kárpát-medencében, illetve megerősítsük a keresztény gyökereket és továbbadjuk a keresztény értékeket, másrészt szövetséget kötött Szűz Máriával, aki azóta is védi, őrzi az országot.

Szerinte ma sajnos értékeket rombolunk, „olyanok akarják megmondani nekünk, hogy mi az igazság, akik azt sem tudják, micsoda küzdelem volt ebben a térségben, ebben az országban az értékek, a kereszténység megőrzése érdekében”.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és Soltész Miklós az ünnepi szentmisén
photo_camera Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és Soltész Miklós ünnepi szentmisén a Zala megyei Pölöskén 2020. augusztus 22-én. Fotó: Varga György/MTI/MTVA

Pölöskén a kommunizmus idején, éppen abban az időben voltak olyan bátrak az itt élők, hogy templomot emeljenek, amikor a legnagyobb keresztényüldözés zajlott – mondta.

A zalai település templomát 1960-ban szentelték fel. A mostani felújítás után ünnepi szentmisén áldotta meg a templomot Udvardy György, a Veszprémi Főegyházmegye érseke, akivel együtt misézett a Keszthely-Zalaszentgróti Espereskerület papsága.

Udvardy György, a Veszprémi Főegyházmegye érseke (k) a kormányzati támogatással felújított katolikus plébániatemplomban tartott ünnepi szentmisén a Zala megyei Pölöskén 2020. augusztus 22-én.
photo_camera Udvardy György, a Veszprémi Főegyházmegye érseke (k) a kormányzati támogatással felújított katolikus plébániatemplomban tartott ünnepi szentmisén a Zala megyei Pölöskén 2020. augusztus 22-én. Fotó: Varga György/MTI/MTVA

A szentmisén a Zalaegerszegi Városi Fúvószenekar és a búcsúszentlászlói plébánia kórusa is közreműködött. A szertartáson jelen volt a pölöskei gyökereit ma is ápoló Palkovics László innovációs és technológiai miniszter is – írja az MTI.