Az orosz külügyminiszter fehérorosz belügynek tartja a Lukasenka elleni tüntetéseket

 A fehérorosz nép képes önállóan megoldani a hazájában kialakult helyzetet, a legfontosabb a rendzavarások külső provokálásának megakadályozása - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter vasárnap egy ifjúsági fórumon Szolnyecsnogorszkban.

Lavrov arról is beszélt, hogy szerinte lehetetlen lenne bebizonyítani, hogy Aljakszandar Lukasenka nem nyerte meg az augusztus 9-i elnökválasztást a nemzetközi megfigyelők távollétében. 

Szergej Lavrov és Vlagyimir PutyinFotó: Iliya Pitalev/Sputnik via AFP

Nagyon egyszerű az álláspontunk: ez Fehéroroszország belügye. A fehéroroszok bölcs népként képesek megoldani ezt a helyzetet. A lényeg az, hogy ne provokáljanak kívülről rendbontást” - jegyezte meg. Azt mondta Moszkva nem fog ellenezni semmilyen döntést, amelyet a fehérorosz vezetés hoz a lakossággal folytatott párbeszéd ügyében, és egyben nagyon perspektivikusnak nevezte Aljakszandr Lukasenka elnöknek a kezdeményezését a párbeszédre az alkotmány reformjáról. 

Lavrov szerint Oroszország hasznossá akarja tenni magát a „testvéri” ország számára. Úgy látja, hogy a helyzet a normalizálódás jegyeit mutatja, de szerinte van, aki továbbra is az erőszakos hatalomátvétel „ukrán forgatókönyvét” akarja megvalósítani.

Az ellenzéki koordinációs tanácsról megjegyezte, hogy Moszkvának kérdései vannak megalakulásával kapcsolatban, és hogy a testületnek több olyan tagja van, aki negatívan viszonyul az orosz-fehérorosz Szövetségi Államhoz. Kifogásolta, hogy Szvjatlana Cihanouszkaja Litvániába távozott elnökjelölt a honlapján „nyíltan provokatív elemeket tartalmazó programot” tett közzé, amely rövidesen eltűnt. Ez többek között szorgalmazta Fehéroroszországnak az Eurázsiai Gazdasági Unióból és Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetéből, valamint a Szövetségi Államból való kilépését, illetve perspektivikusan az EU-ba és a NATO-ba való belépést és az orosz nyelvnek a kiszorítását.

 Felhívta a figyelmet arra, hogy az Oroszországgal közös szervezetekből való kilépés kizárólag fehérorosz nyelven szerepelt a törölt szövegben. Emlékeztetett arra, hogy Cihanouszkajának a választási kampány idején nem volt politikai programja.

Az orosz diplomácia vezetője azzal vádolta meg az Egyesült Államokat és az EU-t, hogy megpróbálja elszakítani Oroszországtól a Független Államok Közösségének (FÁK) tagjait. (Reuters/MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.