Az orosz külügyminiszter fehérorosz belügynek tartja a Lukasenka elleni tüntetéseket

2020 augusztus 23., vasárnap 14:33

A fehérorosz nép képes önállóan megoldani a hazájában kialakult helyzetet, a legfontosabb a rendzavarások külső provokálásának megakadályozása - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter vasárnap egy ifjúsági fórumon Szolnyecsnogorszkban.

Lavrov arról is beszélt, hogy szerinte lehetetlen lenne bebizonyítani, hogy Aljakszandar Lukasenka nem nyerte meg az augusztus 9-i elnökválasztást a nemzetközi megfigyelők távollétében.

Szergej Lavrov és Vlagyimir Putyin Fotó: Iliya Pitalev/Sputnik via AFP

Nagyon egyszerű az álláspontunk: ez Fehéroroszország belügye. A fehéroroszok bölcs népként képesek megoldani ezt a helyzetet. A lényeg az, hogy ne provokáljanak kívülről rendbontást” - jegyezte meg. Azt mondta Moszkva nem fog ellenezni semmilyen döntést, amelyet a fehérorosz vezetés hoz a lakossággal folytatott párbeszéd ügyében, és egyben nagyon perspektivikusnak nevezte Aljakszandr Lukasenka elnöknek a kezdeményezését a párbeszédre az alkotmány reformjáról.

Lavrov szerint Oroszország hasznossá akarja tenni magát a „testvéri” ország számára. Úgy látja, hogy a helyzet a normalizálódás jegyeit mutatja, de szerinte van, aki továbbra is az erőszakos hatalomátvétel „ukrán forgatókönyvét” akarja megvalósítani.

Az ellenzéki koordinációs tanácsról megjegyezte, hogy Moszkvának kérdései vannak megalakulásával kapcsolatban, és hogy a testületnek több olyan tagja van, aki negatívan viszonyul az orosz-fehérorosz Szövetségi Államhoz. Kifogásolta, hogy Szvjatlana Cihanouszkaja Litvániába távozott elnökjelölt a honlapján „nyíltan provokatív elemeket tartalmazó programot” tett közzé, amely rövidesen eltűnt. Ez többek között szorgalmazta Fehéroroszországnak az Eurázsiai Gazdasági Unióból és Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetéből, valamint a Szövetségi Államból való kilépését, illetve perspektivikusan az EU-ba és a NATO-ba való belépést és az orosz nyelvnek a kiszorítását.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az Oroszországgal közös szervezetekből való kilépés kizárólag fehérorosz nyelven szerepelt a törölt szövegben. Emlékeztetett arra, hogy Cihanouszkajának a választási kampány idején nem volt politikai programja.

Az orosz diplomácia vezetője azzal vádolta meg az Egyesült Államokat és az EU-t, hogy megpróbálja elszakítani Oroszországtól a Független Államok Közösségének (FÁK) tagjait. (Reuters/MTI)