Katolikus pap buzizott a Hír TV-ben

vallás
2020 augusztus 23., 16:50

A Hír Tv Civil kör című vitaműsorában szombaton szóba kerültek a közintézményekre kitűzött szivárványos zászlók és a Pride is. A műsor egyik vendége volt Osztie Zoltán katolikus pap is, aki a keresztény értékek védelmét emlegetve egyszerűen csak buzi zászlónak nevezte a jelképet.

Nem lehet szelídnek lenni

A keresztény értelmiségiek felelősségéről szólva Osztie atya elmondta, hogy „itt már olyan abszurddá vált a társadalmi környezet és az ideológiai háború, hogy itt már nem lehet szelídnek lenni, itt nemet kell mondani. Tehát mindarra, amivel itt találkozunk, és amiről itt beszélgettünk is: buzi zászlótól kezdve sok minden más egyéb. Itt már nem lehet hallgatni tovább”.

link Forrás

És az atya tényleg komolyan vette, hogy nem hallgat tovább, mert a buzizáshoz később is visszatért:

„Egyrészről kikérem magamnak, hogy a magyar zászló mellé odarakják a buzi zászlót. Ne akarjuk a normalitás alternatívájaként föltüntetni a beteg életformát vagy a torzó életformát.”

link Forrás

Osztie atya szerint a szivárványos zászló őt nem képviseli, márpedig „a főpolgármester úrnak vagy az önkormányzatnak minket kell képviselni”. Majd hálát mondott Novák Elődnek, amiért eltávolította a zászlót a városházáról.

A magyar katolikus egyház egyébként elég szorosan ellenőrzi a papok közéleti megszólalásait, nemrég Hodász Andrást Erdő Péter behívatta magához, amiért a pap az Index beszántása után arról beszélt: „függetlenül attól, hogy egyetértünk-e az ott dolgozó újságírókkal a főbb társadalmi kérdésekben, a világ szegényebb lesz egy színnel, mi szegényebbek leszünk a vita lehetőségével, és vereséget szenvedünk kereszténységünkben, mert elmulasztottuk a párbeszédet”, és az újságírók mellett szervezett tüntetésre is elment. A beszélgetés után Hodász leállította közösségi médiás csatornáit.