A német kormány szerint rendőri védelemre szorul Navalnij, mert valószínűleg megmérgezték

külföld
2020 augusztus 24., 12:35

Rendőri védelemre szorul Berlinben Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus, mert valószínűleg mérgezéses támadás áldozata lett hazájában – mondta a német szövetségi kormány szóvivője.

Steffen Seibert sajtótájékoztatóján az RT orosz hírtelevízió tudósítója vetette fel, hogy Navalnij „súlyosan megmérgezte magát". A szóvivő azt mondta:

„A gyanú nem arra irányul, hogy Navalnij úr súlyos mérgezést okozott saját magának, hanem arra, hogy valaki súlyosan megmérgezte, amire sajnálatos módon van néhány példa a közelmúlt orosz történelmében.”

Azt mondta, „az egész világ komolyan veszi ezt a gyanút”, és a német kormány is azon az állásponton van, hogy valószínűleg mérgezéses támadást követtek el Navalnij ellen Oroszországban, és ezért gondoskodni kell rendőri védelméről a berlini gyógykezelése alatt.

Seibert közölte, hogy Navalnij nem a szövetségi kormány vendégeként tartózkodik Berlinben, és a német fővárosba szállítását sem a kormány szervezte. Angela Merkel kancellár a vonatkozó nyilatkozatában csak arról szólt, hogy a kormány a család kérésére humanitárius okból hajlandó lehetővé tenni az orosz ellenzéki politikus Németországba szállítását – mondta Seibert.

A letartóztatott Alekszej Navalnij egy moszkvai kórházban 2019. július 29-én.
photo_camera A letartóztatott Alekszej Navalnij egy moszkvai kórházban 2019. július 29-én. Fotó: navalny.com/AFP

A német külügyminiszter a mérgezéses támadást valószínűsítő kormányszóvivői kijelentésnél visszafogottabban nyilatkozott. Német hírportálok szerint Heiko Maas a kijevi látogatásán tartott tájékoztatóján azt mondta, meg kell várni az ügy pontos megítéléséhez szükséges adatokat, így az orvosi és az esetleges kriminológiai vizsgálatok eredményét is.

Alekszej Navalnijt a berlini Charité egyetemi klinikán vizsgálják. Az állapotáról várhatóan hamarosan tájékoztatnak. A kómában lévő orosz politikus védelméről a szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) gondoskodik.

Az orosz elnök egyik legismertebb bírálója csütörtökön ellenzékiekkel tárgyalt Szibériában, és hazafelé, Moszkvába repülve lett rosszul a repülőgépen. A gép kényszerleszállást hajtott végre Omszkban, a 44 éves politikust az ottani kórházba szállították. Családtagjai és munkatársai azt gyanítják, hogy megmérgezték, de az orosz orvosok ezt határozottan tagadták.

Szombat hajnalban a Cinema for Peace nevű NGO szervezésében, az orosz orvosok beleegyezésével Berlinbe szállították. Az alapítvány alapítója, Jaka Bizilj azt mondta, Navalnij túléli a méreggel elkövetett támadást, de várhatóan hónapokig cselekvőképtelen lesz politikusként. (MTI)