Fel is gyújtotta volna a mecseteket a christchurchi mészárlás elkövetője

bűnügy
2020 augusztus 24., 06:32

Megkezdődött annak az ausztrál férfinek a tárgyalása, aki tavaly 51 emberrel végzett két mecsetben az új-zélandi Christchurch városában, és mindezt élőben közvetítette a Facebookon. A 29 éves Brenton Tarrant korábbi álláspontját megváltoztatva idén márciusban meglepetésszerűen bűnösnek vallotta magát. Tarrantot 51 gyilkossággal, 40 gyilkossági kísérlettel, valamint terrorizmussal vádolják, életfogytiglani börtönbüntetés várhat rá.

photo_camera Brenton Tarrant Fotó: JOHN KIRK-ANDERSON/AFP

Az ügyészi beszédekből új részleteket is megismerhettünk a támadással kapcsolatban. Ez alapján a fehér felsőbbrendűséget hirdető férfi két hónappal a mészárlás előtt egy drónnal figyelte meg az Al Noor mecsetet. Szándékosan akkorra időzítette az akciót, amikor a lehető legtöbb hívő tartózkodik az épületben: 2019. március 15-én pénteken 190-en imádkoztak odabent.

Az autójában hat különböző lőfegyvert találtak, és ha teljesen sikerült volna megvalósítania a tervét, mindkét mecsetet - az Al Noort és az öt kilométerre található Linwoodot is - porig égette volna. Eredetileg egy harmadik, ashburtoni mecsetet is megtámadott volna, de a rendőröknek előbb sikerült elfogniuk.

Az AP beszámolója szerint az ügyész méltatta Naeem Rashid bátorságát is, aki megpróbálta leszerelni a támadót, de közben megsebesült, és végül a kórházban meghalt. A támadás második helyszínén Abdul Aziz szállt szembe a támadóval, ő túlélte a mészárlást.

A négy napon át tartó tárgyalás kezdetén a túlélők és az áldozatok hozzátartozói is lehetőséget kaptak, hogy szembenézzenek Tarranttal. A 33 évesen elhunyt Atta Elayyan édesanyja azt mondta a férfinek, hogy „a saját emberségével is végzett”, és nem hiszi, hogy a világ valaha megbocsátja majd neki a szörnyűséget, amit elkövetett.

photo_camera Egy áldozat hozzátartozói érkeznek a bíróságra Fotó: SANKA VIDANAGAMA/AFP

Tarrant nem kért ügyvédet, saját magát képviseli, ezért sokan attól tartanak, megpróbálja majd kihasználni a lehetőséget, hogy hangot adjon szélsőséges, rasszista nézeteinek.

A támadás óta Új-Zélandon szigorították a legveszélyesebb lőfegyverek használatára vonatkozó törvényeket.